Nova vlast nakon predstojećih izbora mora donijeti odluke koje će značiti provedbu evropskih uslova, a politički lideri u BiH tvrde da su spremni da krenu u tom pravcu.

Izjavio je to Miguel Anhel Moratinos, ministar vanjskih poslova Španije i predsjedavajući Vijeća EU, koji je sa zamjenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Stajnbergom protekla dva dana razgovarao s političkim liderima u BiH.

"Imali smo dobre, kvalitetne i produktivne razgovore s bh. liderima. Nakon izbora novi ljudi i nova vlast moraju donijeti ozbiljne odluke kako bi prihvatili i proveli evropske standarde. Vratit ćemo se početkom juna u BiH i tada lideri mogu dati svoj konkretan doprinost ili kroz određene deklaracije ili kroz realizaciju prioriteta", kazao je Moratinos.

Stajnberg je najavio da će BiH i zapadni Balkan ostati u fokusu zajedničkog djelovanja SAD i EU.

"Predsjednik SAD Barak Obama i sekretarka Hilari Klinton izrazili su jasno opredjeljenje za BiH i cijeli region", istakao je Stajnberg.

Predsjednici najvećih političkih partija potvrdili su da će čelnici EU na junskom samitu u Sarajevu objaviti ukidanje viza za građane BiH.

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, istakao je da će odluka o ukidanju viza stupiti na snagu do predstojećih izbora.

"SDA se zalaže i za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava za što nam ne treba mnogo vremena", kazao je Tihić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, ponovio je da odluka ovog suda može biti promijenjena brisanjem ustavnih odredaba koje govore o etničkoj pripadnosti kandidata.

"Ako se budemo pridržavali izvornog Dejtona, mi smo sve dalje od ugrožavanja teritorijalnog integriteta BiH. Ako nas tjerate da RS bude umanjena zbog nekog evropskog puta, onda hvala za taj put", rekao je Dodik.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je da je dogovoren sastanak 2. juna u Sarajevu na kojem će biti riječi o budućnosti zapadnog Balkana.

"Tražili smo i dobili apsolutnu podršku da odmah nakon izbora, u periodu od četiri do šest mjeseci, dođe do promjene Ustava, da i oni u javnosti stvaraju klimu i prenose jasan stav da u BiH više nemamo vremena za kalkulisanje u vezi s Ustavom, jer ne možemo o tome pričati i narednih 10 godina", naglasio je Čović.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da je ohrabren čvrstim partnerstvom SAD i EU kada je riječ o budućnosti BiH.

Predstavnicima američke i administracije EU Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1900, uručio je deklaraciju s amandmanima za koje smatra da moraju biti ugrađeni da bi ustavna reforma bila potpuna. Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, naglasio je da je bilo teško očekivati da se vladajuća petorka usaglasili o bilo čemu pola godine pred izbore, pa i o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava,objavljeno je na portalu nezavisne.com