Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko jučer se u Sarajevu sastao s ministrom vanjskih poslova Španije Miguelom Anhelom Moratinosom i zamjenikom državnog sekretara SAD-a Jamesom Steinbergom. Inzko je u razgovoru istakao da je "situacija u BiH uznemirujuća i da oktobarski izbori predstavljaju priliku da se ovaj trend promijeni.

Zvaničnici EU i SAD-a izrazili su nadu da će predizborna kampanja biti usmjerena na stvaranje boljih uslova za život svih građana kao i na konkretne mjere kojima bi se osiguralo da BiH krene što brže prema EU i NATO-u.

"Ove konkretne mjere odnose se na ekonomiju i uopšteno na reforme koje će pretvoriti BiH u vjerodostojnog kandidata za članstvo u EU", rekao je Inzko.

Dodao je da to također znači da se politički lideri trebaju suzdržavati od vještačkog podizanja tenzija.

U vezi s pozivima na mirno razdruživanje, zvaničnici EU i SAD-a su se složili s visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU da Dejton ne nudi takvu mogućnost.

"Ovakve tvrdnje su neprihvatljive i s njima se mora prestati", rekao je Inzko te podvukao da BiH može postati članica EU i NATO-a jedino kao država i ne postoji druga opcija.

Razgovarano je i o ispunjenju ciljeva i uslova koje je postavio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira za zatvaranje OHR-a.

Inzko je informirao Steinberga i Moratinosa da se i mali napredak, koji je u posljednje vrijeme ostvaren, dogodio zahvaljujući OHR-u koji je sačinio popis državne imovine koji se sada može koristiti kao osnova za njenu podjelu.

Moratinos i Steinberg nalaze se u posjeti BiH kako bi dali podstreka i ubrzali pomake BiH prema evroatlantskim integracijama, saopćeno je iz OHR-a, prenosi portal svevijesti.ba