Predstojeći opšti izbori u BiH trebaju omogućiti da zemlja brže krene ka Evropskoj uniji, poručio je jučer u Sarajevu Štefan File, komesar EU za proširenje.

Ocijenio je da su politički lideri u BiH i u cijelom regionu opredijeljeni za evropsku budućnost svojih zemalja, ali da to trebaju dokazati provođenjem reformi za dobrobit svojih građana.

"EU potvrđuje evropsku perspektivu svih ovih zemalja ali očekuje da provođenje uslova bude unutrašnja stvar svih zemalja uključujući i BiH", rekao je File nakon susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.

Evropski komesar naglasio je da je veoma važno da BiH presudu Evropskog suda u Starzburu provede prije raspisivanja oktobarskih izbora i da je neophodno da oni budu provedeni po Ustavu koji neće biti diskriminirajući.

Najavio je i da će Evropska komisija sredinom marta Vijeću EU i Evropskom parlamentu poslati izvještaj o provedbi uslova za ukidanje viza bh. građanima.

"BiH je u pretklih nekoliko mjeseci uradila ogroman posao i pošto još traju konsultacije u EK ne mogu reći kakva će biti preporuka o viznoj liberalizaciji, ali mogu reći da se krećete u dobrom prvacu", kazao je File i naglasio da ne bi bilo u skaldu sa evropskim aspiracijama BiH ako naša zemlja iduće godine ne provede popis stanovništva.

Špirić je odgovorio da postoje još male političke razlike u procesu usagalašavanja zakona o popisu.

"Vjerujem da će Radna grupa bh. parlamenta uspjeti postići dogovor o ovom zakonu i da će popis biti održan iduće godine. Bilo bi šteta da BiH propusti priliku da donese ovaj zakon jer je EU iskazala spremnost da finansijski i tehnički pomogne pripremu i provođenje popisa", ocijenio je Špirić.

Napomenuo je i da će Radna grupa za provedbu presude iz Strazbura u ponedjeljak imati pripremljene amandmane na Ustav BiH.

"Amandmani koji znače provođenje presude su minimum ispod kojeg ne možemo ići, ali ako postoji politička volja unutar Radne grupe i dvotrećinska podrška u parlamentu, nemam ništa protiv da se ide i šire od toga", dodao je Špirić.

On je istakao i da vjeruje da dovođenje ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića u vezu sa seksualnim iskorištavanjem maloljetnice iz Bratunca neće uticati na evropski put naše zemlje.

Komesar EU za proširenje Štefan File tokom jednodnevne posjete razgovarao je juče i sa članovima Predsjedništva BiH i premijerom FBiH Mustafom Mujezinovićem.

Zakazani sastanak s premijeorm RS Miloradom Dodikom otkazan je, a iz Delegacije Evropske komisije u BiH kazali su da su razlog zdravstveni problemi predsjednika Vlade RS.