U narednim mjesecima moguće je poduzeti djelotvorne mjere koje će preokrenuti neprihvatljivi trend rasta nezaposlenosti, rekao je 17.marta visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na sastanku sa investicijskim stručnjacima Svjetske banke, te je pozvao političke lidere iz BiH da pitanje stvaranja novih radnih mjesta ne potiskuju u zadnji plan u toku vođenja kampanji za oktobarske izbore.

Naglašavajući kako su globalna ekonomska recesija i politički zastoj na domaćoj sceni drastično reducirali ulaganja u zemlju, što je rezultiralo gubitkom 70.000 radnih mjesta od kraja 2009. godine, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je ”da su mnoga od ovih radnih mjesta mogla biti sačuvana”. Ova problematika, i uopšteno ekonomija, trebalo bi da budu u žiži političke debate, jer ta pitanja imaju najkonkretniji uticaj na život građana.

“Činjenica je da u narednih šest mjeseci mogu biti provedene reforme, uključujući i one iz programa pristupanja Evropskoj uniji, koje će pomoći Bosni i Hercegovini da postane konkurentna destinacija za ulaganja – što znači da mogu pomoći u otvaranju novih radnih mjesta”, rekao je on.

Na je sastanku delegacija Svjetske banke  informirala visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU o projektu za poticaj investicija koji je pokrenula Svjetska banka kako bi se u Bosni i Hercegovini povećale aktivnosti na privlačenju investicija.

Cilj je da se stranim investitorima olakša ulaganje u preduzeća i radna mjesta u Bosni i Hercegovini, između ostalog i pojednostavljivanjem procesa registracije stranih ulaganja, smanjenjem vremena potrebnog za pokretanje aktivnosti na terenu i pomaganjem da se što bolje prepoznaju prilike za ulaganja. Projekat će također pomoći da se ojačaju kapaciteti Agencije BiH za promociju stranih ulaganja.

“Stalno i iznova, korijen problema se uvijek vraća na nefunkcionalnu birokratiju i zakonski okvir koji odvraća i obeshrabruje potencijalne investitore. To se mora promijeniti i čini se da je ta promjena već počela. Činjenica da je pokrenut projekat za poticaj investicija na zahtjev Vijeća ministara BiH i Agencije za promociju stranih ulaganja BiH ukazuje na spremnost bosanskohercegovačkih vlasti da eliminiraju ključne prepreke ulaganjima. U tom smislu želim izraziti pohvale, te ih pozvati da nastave raditi u tom pravcu”, rekao je on.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izrazio je punu podršku inicijativi Svjetske banke, naglasivši da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi politički lideri pažnju posvetili ekonomskoj krizi sve dok se ne poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se preokrenuo trend pada investicija i gubitka radnih mjesta, objavljeno je na portalu ceppei.ba