У наредним мјесецима могуће је подузети дјелотворне мјере које ће преокренути неприхватљиви тренд раста незапослености, рекао је 17. марта високи представник и специјални представник ЕУ Валентин Инзко на састанку са инвестицијским стручњацима Свјетске банке, те је позвао политичке лидере из БиХ да питање стварања нових радних мјеста не потискују у задњи план у току вођења кампањи за октобарске изборе.

Наглашавајући како су глобална економска рецесија и политички застој на домаћој сцени драстично редуцирали улагања у земљу, што је резултирало губитком 70.000 радних мјеста од краја 2009. године, високи представник и специјални представник ЕУ рекао је ”да су многа од ових радних мјеста могла бити сачувана”. Ова проблематика, и уопштено економија, требало би да буду у жижи политичке дебате, јер та питања имају најконкретнији утицај на живот грађана.

“Чињеница је да у наредних шест мјесеци могу бити проведене реформе, укључујући и оне из програма приступања Европској унији, које ће помоћи Босни и Херцеговини да постане конкурентна дестинација за улагања – што значи да могу помоћи у отварању нових радних мјеста”, рекао је он.

На је састанку делегација Свјетске банке  информирала високог представника и специјалног представника ЕУ о пројекту за потицај инвестиција који је покренула Свјетска банка како би се у Босни и Херцеговини повећале активности на привлачењу инвестиција.

Циљ је да се страним инвеститорима олакша улагање у предузећа и радна мјеста у Босни и Херцеговини, између осталог и поједностављивањем процеса регистрације страних улагања, смањењем времена потребног за покретање активности на терену и помагањем да се што боље препознају прилике за улагања. Пројекат ће такођер помоћи да се ојачају капацитети Агенције БиХ за промоцију страних улагања.

“Стално и изнова, коријен проблема се увијек враћа на нефункционалну бирократију и законски оквир који одвраћа и обесхрабрује потенцијалне инвеститоре. То се мора промијенити и чини се да је та промјена већ почела. Чињеница да је покренут пројекат за потицај инвестиција на захтјев Вијећа министара БиХ и Агенције за промоцију страних улагања БиХ указује на спремност босанскохерцеговачких власти да елиминирају кључне препреке улагањима. У том смислу желим изразити похвале, те их позвати да наставе радити у том правцу”, рекао је он.

Високи представник и специјални представник ЕУ изразио је пуну подршку иницијативи Свјетске банке, нагласивши да ће учинити све што је у његовој моћи како би политички лидери пажњу посветили економској кризи све док се не подузму одговарајуће мјере како би се преокренуо тренд пада инвестиција и губитка радних мјеста, објављено је на порталу цеппеи.ба