Fena: Stefan Füle, komesar Evropske unije za proširenje i evropsku politiku susjedstva, doputovat će u  prvu posjetu Bosni i Hercegovini 18. marta, najavljeno je danas iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Komesar Füle će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i entitetskim premijerima.

Sagovornici će razgovarati o evropskim integracijama i procesu liberalizacije viznog režima  i razmijeniti mišljenje o ustavnim promjenama u BiH i zakonu o popisu stanovništva i domaćinstava.

Uoči posjete komesar je poručio da Bosna i Hercegovina mora pronaći snage i mudrosti kako bi se preobrazila, kako bi prešla iz 'dejtonskog u evropsko doba'.

To znači da politički lideri trebaju gledati preko podjela iz prošlosti ka zajedničkoj viziji zemlje koja konsoliduje svoja dostignuća,  ponovno osnažujući reforme potrebne za svoje dobro i slijedeći svoj vlastiti san o ponovnom sjedinjavanju s Evropom.

Komesar će se također sastati s visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU Valentinom Inzkom i sa šefovima diplomatskih misija EU akreditovanim u BiH.