Nezavisne novine: Radna grupa Vijeća ministara i Parlamenta BiH do 29. marta ove godine treba pripremiti prijedloge amandmana na Ustav BiH kojima se ukidaju diskriminatorske ustavne odredbe o izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda parlamenta BiH.

Predviđeno je to akcionim planom za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u tužbi Derve Sejdića i Jakoba Fincija protiv naše države koji je juče usvojilo Vijeće ministara BiH.

"Krajnji rok za usvajanje amandmana na Ustav i izmjena izbornog zakonodavstva je datum raspisivanja izbora. To je ambiciozan plan i možda će podrazumijevati skraćivanje rokova ili izmjene poslovnika parlamenta kako bi se ispoštovala procedura, ali moramo pokazati ozbiljnost i sposobnost da sprovodimo presude", kazao je Nikola Špirić, predsjedvajući Vijeća ministara BiH nakon jučer održane tematske sjednice posvećene evropskim integracijama.

Radnu grupu koja će pipremiti amandmane na Ustav činiće tri predstavnika Vijeća ministara, sedam poslanika odnosno po jedan predstavnik svakog kluba u Predstavničkom domu i po jedan predstavnik svakog od tri kluba naroda u Domu naroda parlamenta BiH. Ministri pravde, civilnih poslova i odbrane Bariša Čolak, Sredoje Nović i Selmo Cikotić članovi su ove radne grupe iz Vijeća ministara BiH, dok će poslanike i delegate klubovi imenovati u roku od tri dana od usvajanja ovog akcionog plana.

Građani za ulazak u EU

Više od 90 odsto građana BiH podržava ulazak zemlje u Evropsku uniju. Pokazalo je to istraživanje agencije Mareko index Bosnia urađeno za potrebe Direkcije za evropske integracije BiH.

"Naša je obaveza da zadržimo povjerenje građana u ovoj proces i nastavimo provoditi reforme kako bi građani dobili prvu rentu a to je bezvizni režim", kazao je Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

"Do 15. aprila ove godine Radna grupa, prema Akcionom planu, pripremit će nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji će biti usaglašen s predloženim amandmanima na Ustav BiH", saopćeno je iz Vijeća ministara.

Odmah nakon usvajanja amandmana na Ustav u parlamentu BiH, naglašeno je, Radna grupa, odnosno Ministarstvo pravde BiH nacrt zakona uputit će Vijeću ministara na utvrđivanje te upućivanje Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Vijeće ministara usvojilo je jučer i informaciju o mogućim posljedicama neispunjenja obaveza iz Evropskog partnerstva i Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa EU.

"EU od nas očekuje sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava, usvajanje zakona o popisu, o prevozu opasnih materija i zaštiti životne sredine. Nadam se da nećemo doći u situaciju da budemo zemlja kojoj je EU suspendovala sporazum jer nije izvršavala obaveze", kazao je Špirić.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i informacije o provedbi Privremenog sporazuma te uslova iz Evropskog partnerstva za drugih šest mjeseci prošle godine. Ukidanje zabrane za uvoz vozila starijih od sedam godina jedini je preostali uslov iz privremenog sporazuma koji je na snazi do okončanja procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Od 222 planirane obaveze iz Evropskog partnerstva realizirano ih je 88, a najviše u oblastima migracija, azila, granice, intelektualnog vlasništva…