Независне новине: Радна група Вијећа министара и Парламента БиХ до 29. марта ове године треба припремити приједлоге амандмана на Устав БиХ којима се укидају дискриминаторске уставне одредбе о избору чланова Предсједништва БиХ и Дома народа парламента БиХ.

Предвиђено је то акционим планом за проведбу пресуде Европског суда за људска права из Стразбура у тужби Дерве Сејдића и Јакоба Финција против наше државе који је јуче усвојило Вијеће министара БиХ.

"Крајњи рок за усвајање амандмана на Устав и измјена изборног законодавства је датум расписивања избора. То је амбициозан план и можда ће подразумијевати скраћивање рокова или измјене пословника парламента како би се испоштовала процедура, али морамо показати озбиљност и способност да спроводимо пресуде", казао је Никола Шпирић, предсједвајући Вијећа министара БиХ након јучер одржане тематске сједнице посвећене европским интеграцијама.

Радну групу која ће пипремити амандмане на Устав чиниће три представника Вијећа министара, седам посланика односно по један представник сваког клуба у Представничком дому и по један представник сваког од три клуба народа у Дому народа парламента БиХ. Министри правде, цивилних послова и одбране Бариша Чолак, Средоје Новић и Селмо Цикотић чланови су ове радне групе из Вијећа министара БиХ, док ће посланике и делегате клубови именовати у року од три дана од усвајања овог акционог плана.

Грађани за улазак у ЕУ

Више од 90 одсто грађана БиХ подржава улазак земље у Европску унију. Показало је то истраживање агенције Мареко индеx Босниа урађено за потребе Дирекције за европске интеграције БиХ.

"Наша је обавеза да задржимо повјерење грађана у овој процес и наставимо проводити реформе како би грађани добили прву ренту а то је безвизни режим", казао је Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара БиХ.

"До 15. априла ове године Радна група, према Акционом плану, припремит ће нацрт закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, који ће бити усаглашен с предложеним амандманима на Устав БиХ", саопћено је из Вијећа министара.

Одмах након усвајања амандмана на Устав у парламенту БиХ, наглашено је, Радна група, односно Министарство правде БиХ нацрт закона упутит ће Вијећу министара на утврђивање те упућивање Парламентарној скупштини БиХ на усвајање.Вијеће министара усвојило је јучер и информацију о могућим посљедицама неиспуњења обавеза из Европског партнерства и Споразума о придруживању и стабилизацији са ЕУ.

"ЕУ од нас очекује спровођење пресуде Европског суда за људска права, усвајање закона о попису, о превозу опасних материја и заштити животне средине. Надам се да нећемо доћи у ситуацију да будемо земља којој је ЕУ суспендовала споразум јер није извршавала обавезе", казао је Шпирић.

Вијеће министара БиХ усвојило је и информације о проведби Привременог споразума те услова из Европског партнерства за других шест мјесеци прошле године. Укидање забране за увоз возила старијих од седам година једини је преостали услов из привременог споразума који је на снази до окончања процеса ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању. Од 222 планиране обавезе из Европског партнерства реализирано их је 88, а највише у областима миграција, азила, границе, интелектуалног власништва…