Kako bi postala uspješna, prvoj on-line knjižnici Europske unije, Europeani, potrebno je više kvalitetnijeg sadržaja, upozoravaju europski stručnjaci. Oni su pozvali na uspostavljanje bolje suradnje između vladinih i kulturnih institucija zemalja članica EU, koje bi trebale mnogo sadržajnije doprinijeti ovoj knjižnici.

Komitet za kulturu Europskog parlamenta usvojio je izvješće njemačke članice Helge Trupel koja je pozvala zemlje članice EU da ustupe knjižnici više knjiga, mapa, videoklipova i fotografija. Ona je pojasnila kako Europeana nastoji da učini dostupnim europsko kulturno i povijesno blago svim internet posjetiteljima i to bez ikakve naknade. Trenutačno, najveći problem predstavlja nejednak doprinos među zemljama članicama. Najveći dio dolazi iz Francuske (47%), Njemačke (16%) i Engleske, te Nizozemske (8%).

U izvješću se također navodi kako bi Europska komisija i sve zemlje EU trebale raditi na sužavanju jaza između EU i neeuropskih zemalja, naročito Sjedinjenih Američkih Država. Posebno je istaknuto kako Europeana treba postati glavni izvor informacija za istraživačke i edukativne svrhe.

Članovi Parlamenta su najavili organizaciju javne kampanje pod nazivom „Pridružite se Europeani“ u cilju što boljeg upoznavanja javnosti s ovim projektom. U međuvremenu, Trupel je naglasila kako će uspjeh portala najviše ovisiti o raspoloživim financijskim sredstvima, te je uputila apel Komisiji i zemljama članicama da zajedno rade na osiguravanju dovoljno sredstava za rad ovog portala.

Europeana će se suočiti s velikom konkurencijom američkog giganta Googlea koji planira pokrenuti registar knjiga na kojem će autori i izdavači biti u mogućnosti registrirati svoj rad, te istodobno biti kompenzirani za isti. No, Europski parlament upozorava kako dostupnost znanja na internetu ne bi trebala biti u rukama privatnih i komercijalnih tvrtki, objavljeno je na portalu reci.ba.