Како би постала успјешна, првој on-line књижници Еуропске уније, Еуропеани, потребно је више квалитетнијег садржаја, упозоравају еуропски стручњаци. Они су позвали на успостављање боље сурадње између владиних и културних институција земаља чланица ЕУ, које би требале много садржајније допринијети овој књижници.

Комитет за културу Еуропског парламента усвојио је извјешће њемачке чланице Хелге Трупел која је позвала земље чланице ЕУ да уступе књижници више књига, мапа, видеоклипова и фотографија. Она је појаснила како Еуропеана настоји да учини доступним еуропско културно и повијесно благо свим интернет посјетитељима и то без икакве накнаде. Тренутачно, највећи проблем представља неједнак допринос међу земљама чланицама.

Највећи дио долази из Француске (47%), Њемачке (16%) и Енглеске, те Низоземске (8%).У извјешћу се такођер наводи како би Еуропска комисија и све земље ЕУ требале радити на сужавању јаза између ЕУ и нееуропских земаља, нарочито Сједињених Америчких Држава. Посебно је истакнуто како Еуропеана треба постати главни извор информација за истраживачке и едукативне сврхе.

Чланови Парламента су најавили организацију јавне кампање под називом „Придружите се Еуропеани“ у циљу што бољег упознавања јавности с овим пројектом. У међувремену, Трупел је нагласила како ће успјех портала највише овисити о расположивим финанцијским средствима, те је упутила апел Комисији и земљама чланицама да заједно раде на осигуравању довољно средстава за рад овог портала.

Еуропеана ће се суочити с великом конкуренцијом америчког гиганта Гооглеа који планира покренути регистар књига на којем ће аутори и издавачи бити у могућности регистрирати свој рад, те истодобно бити компензирани за исти. Но, Еуропски парламент упозорава како доступност знања на интернету не би требала бити у рукама приватних и комерцијалних твртки, објављено је на порталу reci.ba