Dnevni avaz: Prognoze globalnog ekonomskog rasta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) gotovo će sigurno u januaru biti revidirane naviše jer svijet bilježi brži od očekivanog oporavak od najgore poslijeratne krize, izjavio je zamjenik čelnika MMF-a.

Zamjenik izvršnog direktora MMF-a John Lipsky kazao je da će se pojačani optimizam odraziti na januarske ažurirane MMF-ove Svjetske ekonomske prognoze (WEO).

"Godina 2010. započela je s općim, iako opreznim optimizmom u pogledu globalnih ekonomskih i finansijskih prognoza", kazao je Lipsky u postu objavljenom na MMF-ovoj internetskoj stranici.

"Poboljšane se okolnosti očituju u ekonomskim podacima, izvedbi finansijskih tržišta te u rastu ekonomskih prognoza", dodao je. "Ustvari, nešto pozitivnija očekivanja bez sumnje će se očitovati i u januarskom ažuriranom izdanju WEO-a."

U svom oktobarskom izvještaju MMF je prognozirao rast svjetske privrede 3,1 posto u 2010., nakon 1,1-postotnog pada aktivnosti u 2009. Bogate zemlje zabilježit će 1,3-postotni rast, dok će zemlje u razvoju i privrede u nastajanju predvoditi oporavkom s rastom od 5,1 posto u 2010.

Lipsky je naglasio kako još uvijek ima razloga za oprez uslijed postupnog izlaska svijeta iz recesije, upozorivši na visoku stopu nezaposlenosti i krhke finansijske sisteme u naprednim ekonomijama, te je pozvao vlade diljem svijeta da u 2010. nastave s provedbom opsežnih programa javne potrošnje, prenijela je Hina.