Dnevni avaz: Carine na poljoprivredne i neke druge proizvode iz Evropske unije od 1. januara niže su za 20, odnosno 25 posto, ali uprkos tome, roba uvezena iz EU ipak neće pojeftiniti, smatraju sagovornici "Dnevnog avaza".

Ovo umanjenje carina dešava se u okviru treće faze primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa EU.

Uvoznički lobiji

Naši sagovornici ističu da su najbolji pokazatelj za ovakve tvrdnje prošle dvije godine, kada su, primjenom ovog sporazuma, ali i Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja jugoistočne Evrope (CEFTA), snižene ili ukinute carine na većinu proizvoda, ali sniženja cijena nije bilo.

– Nažalost, cijene neće pasti. To znači da će uvoznički lobiji dodatno profitirati, jer će državni budžet biti smanjen, a roba neće biti jeftinija – kaže za "Dnevni avaz" predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić.

Ekonomista Igor Gavran saglasan je s Pejićem, s tim što smatra da, kada bi i bilo pojeftinjenja, ono ne bi moglo biti drastično.

– Prošle godine bilo je znatnijeg ukidanja ili umanjenja carina, a pojeftinjenja uglavnom nije. Ove godine to smanjenje je mnogo manjeg obima, pa kada bi neko i snizio cijene, bilo bi to simbolično – smatra Gavran.

Bez koristi za građane

Sekretar Udruženja potrošača Sarajevskog kantona Mesud Lakota kaže da nas političari "godinama lažu" kada govore da ćemo imati jeftiniju robu, posebno iz zemalja EU.

– Iako smo potpisali sve te sporazume, još nemamo nikakvog boljitka, odnosno nema pojeftinjenja. Razlog za to su razni lobiji. Odgovorno tvrdim da građani ni od ovog sniženja carina neće osjetiti nikakvu korist – ističe Lakota.

Bh. privreda ugrožena

Gavran smatra da ovogodišnje sniženje carina neće dramatično utjecati na našu poljoprivrednu proizvodnju, jer su "ti efekti zanemarljivi u odnosu na strahovito negativne efekte prekomjernog uvoza iz Hrvatske, Srbije i ostalih zemalja CEFTA-e".

Ističe, međutim, da će, dugoročno gledano, ako ne bude podsticaja od države, proizvodi iz EU ugroziti našu poljoprivedu, kao što se to već desilo Mađarskoj i nekim drugim zemljama u kojima je ova grana bila razvijena.

Propuštena šansa

– EU je uzela u obzir tešku situaciju u ovoj oblasti u BiH i zato nam nije odjednom ukinula carine, već ih mi smanjujemo svake godine kako bismo imali vremena da se pripremimo za otvoreno tržište – kaže Pejić.

On, međutim, podsjeća da smo mi već sada u trećoj godini primjene Sporazuma, a vlasti nisu učinile ništa kako bi se domaća poljoprivrede zaista razvila i postala konkurentna.