Дневни аваз: Царине на пољопривредне и неке друге производе из Европске уније од 1. јануара ниже су за 20, односно 25 посто, али упркос томе, роба увезена из ЕУ ипак неће појефтинити, сматрају саговорници "Дневног аваза".

Ово умањење царина дешава се у оквиру треће фазе примјене Споразума о стабилизацији и придруживању (SAA) са ЕУ.

Увознички лобији

Наши саговорници истичу да су најбољи показатељ за овакве тврдње прошле двије године, када су, примјеном овог споразума, али и Споразума о слободној трговини земаља југоисточне Европе (CEFTA), снижене или укинуте царине на већину производа, али снижења цијена није било.

– Нажалост, цијене неће пасти. То значи да ће увознички лобији додатно профитирати, јер ће државни буџет бити смањен, а роба неће бити јефтинија – каже за "Дневни аваз" предсједник Удружења пољопривредника БиХ Миро Пејић.

Економиста Игор Гавран сагласан је с Пејићем, с тим што сматра да, када би и било појефтињења, оно не би могло бити драстично.

– Прошле године било је знатнијег укидања или умањења царина, а појефтињења углавном није. Ове године то смањење је много мањег обима, па када би неко и снизио цијене, било би то симболично – сматра Гавран.

Без користи за грађане

Секретар Удружења потрошача Сарајевског кантона Месуд Лакота каже да нас политичари "годинама лажу" када говоре да ћемо имати јефтинију робу, посебно из земаља ЕУ.

– Иако смо потписали све те споразуме, још немамо никаквог бољитка, односно нема појефтињења. Разлог за то су разни лобији. Одговорно тврдим да грађани ни од овог снижења царина неће осјетити никакву корист – истиче Лакота.

Бх. привреда угрожена

Гавран сматра да овогодишње снижење царина неће драматично утјецати на нашу пољопривредну производњу, јер су "ти ефекти занемарљиви у односу на страховито негативне ефекте прекомјерног увоза из Хрватске, Србије и осталих земаља CEFTA-е".

Истиче, међутим, да ће, дугорочно гледано, ако не буде подстицаја од државе, производи из ЕУ угрозити нашу пољоприведу, као што се то већ десило Мађарској и неким другим земљама у којима је ова грана била развијена.

Пропуштена шанса

– ЕУ је узела у обзир тешку ситуацију у овој области у БиХ и зато нам није одједном укинула царине, већ их ми смањујемо сваке године како бисмо имали времена да се припремимо за отворено тржиште – каже Пејић.

Он, међутим, подсјећа да смо ми већ сада у трећој години примјене Споразума, а власти нису учиниле ништа како би се домаћа пољопривреде заиста развила и постала конкурентна.