Nezavisne novine: Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je jučer da su Romi i Jevreji kao nekonstitutivni narod u BiH diskriminisani prilikom izbora za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda parlamenta BiH.

Sud u Strazburu presudu je donio po tužbama Derve Sejdića i Jakoba Fincija protiv BiH. Oni su se žalili da im je kao pripadnicima nacionalnih manjina u BiH onemogućeno da budu birani na izborima.

"Presuđeno je da je došlo do povrede prava aplikanata da se kandidiraju za Predsjedništvo, odnosno Dom naroda parlamenta BiH, s aspekta provedbe konvencija o ljudskim pravima, jednakosti u pravu da svi biraju i budu birani, te pratećih protokola", navedeno je u presudi koju je donijelo Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava, koje čini 17 sudija i na čije presude je nemoguće ulagati žalbe.

Dervo Sejdić i Jakob Finci podnijeli su apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu tvrdeći da su važećim Ustavom BiH i Izbornim zakonom diskriminisani na izborima jer se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda. Sud je uvažio njihovu žalbu, navodeći kako su ustavne odredbe diskriminatorske. Sud je odredio i da im bude isplaćena naknada za troškove postupka, i to Sejdiću u iznosu do 1.000 eura, a Finciju od 20.000 eura.

Jakob Finci, jedan od apelanata i aktuelni ambasador BiH u Švicarskoj, kaže da BiH sad ima samo dvije mogućnosti.

"Potrebno je odmah promijeniti Ustav i Izborni zakon kako bi bili usklađeni s evropskim konvencijama te ukinute diskriminatorske odredbe. Svako odgađanje promjene Ustava i ovog zakona bilo bi neozbiljno i neodgovorno jer je BiH članstvom u Vijeću Evrope preuzela i obavezu provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava", rekao je Finci, dok Sejdićev komentar na presudu juče nismo uspjeli dobiti.

I predsjedavajući Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefik Džaferović kaže da nakon ove presude BiH mora mijenjati svoj ustav kako bi bio usklađen sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

"Presudom je jasno utvrđeno da naš ustav sadrži diskriminatorske odredbe jer je suprotan ovoj konvenciji", dodao je Džaferović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić naglasio je da se većina političkih stranaka slaže da je potrebno promijeniti Ustav u dijelu koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva i Doma naroda parlamenta BiH.

"Problem su oni koji žele da to iskoriste za mnogo šire ustavne promjene po principu sve ili ništa. Na kraju uvjek dobijemo ništa", kazao je Špirić.