Независне новине: Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио је јучер да су Роми и Јевреји као неконститутивни народ у БиХ дискриминисани приликом избора за чланове Предсједништва БиХ и Дома народа парламента БиХ. Суд у Стразбуру пресуду је донио по тужбама Дерве Сејдића и Јакоба Финција против БиХ. Они су се жалили да им је као припадницима националних мањина у БиХ онемогућено да буду бирани на изборима.

"Пресуђено је да је дошло до повреде права апликаната да се кандидирају за Предсједништво, односно Дом народа парламента БиХ, с аспекта проведбе конвенција о људским правима, једнакости у праву да сви бирају и буду бирани, те пратећих протокола", наведено је у пресуди коју је донијело Велико вијеће Европског суда за људска права, које чини 17 судија и на чије пресуде је немогуће улагати жалбе.

Дерво Сејдић и Јакоб Финци поднијели су апелацију Европском суду за људска права у Стразбуру тврдећи да су важећим Уставом БиХ и Изборним законом дискриминисани на изборима јер се не изјашњавају као припадници једног од три конститутивна народа. Суд је уважио њихову жалбу, наводећи како су уставне одредбе дискриминаторске. Суд је одредио и да им буде исплаћена накнада за трошкове поступка, и то Сејдићу у износу до 1.000 еура, а Финцију од 20.000 еура.

Јакоб Финци, један од апеланата и актуелни амбасадор БиХ у Швицарској, каже да БиХ сад има само двије могућности.

"Потребно је одмах промијенити Устав и Изборни закон како би били усклађени с европским конвенцијама те укинуте дискриминаторске одредбе. Свако одгађање промјене Устава и овог закона било би неозбиљно и неодговорно јер је БиХ чланством у Вијећу Европе преузела и обавезу провођења пресуда Европског суда за људска права", рекао је Финци, док Сејдићев коментар на пресуду јуче нисмо успјели добити.

И предсједавајући Уставно-правне комисије Представничког дома парламента БиХ Шефик Џаферовић каже да након ове пресуде БиХ мора мијењати свој устав како би био усклађен са Европском конвенцијом о људским правима и слободама.

"Пресудом је јасно утврђено да наш устав садржи дискриминаторске одредбе јер је супротан овој конвенцији", додао је Џаферовић.

Предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић нагласио је да се већина политичких странака слаже да је потребно промијенити Устав у дијелу који се односи на избор чланова Предсједништва и Дома народа парламента БиХ.

"Проблем су они који желе да то искористе за много шире уставне промјене по принципу све или ништа. На крају увјек добијемо ништа", казао је Шпирић.