Nezavisne novine: Od 1. januara mjesečna pretplata za fiksnu telefoniju kod svih telekoma u BiH biće povišena, a biće povišena i cijena razgovora u većini kategorija njihovih cjenovnika.

Ovo je sadržano u novim cjenovnicima koje su "BH Telecom", "M:tel" i "HT Mostar" formirali u skladu sa rebalansom cijena govornih usluga koje propisuje Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK). Prema pravilu RAK-a, maksimalna propisana cijena za mjesečnu pretplatu od početka 2010. godine je 9,80 KM umjesto sadašnjih 8,55 KM za fizička lica, a 16,40 umjesto sadašnjih 16,36 KM za pravna lica. Telekomima je ostavljena mogućnost da formiraju niže cijene od ovih, što su oni dijelom i učinili.

"BH Telecom" je cijene pretplate, koje će biti primjenjivane od 1. januara, odredio u skladu s najvišim propisanim cijenama, pa će korisnici usluga ovog telekoma mjesečnu pretplatu umjesto sadašnjih 8,10 plaćati 9,80 KM (fizička lica), odnosno 16,40 umjesto 16,36 KM (poslovni korisnici). Uz pretplatu korisnici će kao i do sada imati bonus od besplatnih 160 minuta mjesnih razgovora u jakom saobraćaju. I socijalno ugrožene kategorije će u novoj godini plaćati višu mjesečnu pretplatu, koja će iznositi 4,20 umjesto 3,64 KM, dok je mjesečna pretplata za posebne pakete namijenjene specijalnim djelatnostima, kao što su vjerske zajednice, tradicionalni zanati i humanitarne organizacije, povišena sa 9,80 na 11,30 KM.

"BH Telecom" je cijenu razgovora unutar vlastite fiksne mreže zadržao na sadašnjem niovu od 0,033 KM po minutu, dok je razgovore prema ostalim operatorima u vremenu jakog saobraćaja poskupio sa 0,036 na 0,040 KM po minutu. Razgovori sa fiksne prema mobilnoj mreži poskupjeće sa 0,155 KM na 0,170 KM, dok će prema ostalim mobilnim mrežama ostati na niovu od 0,360 KM za minut. S druge strane, pojeftinjuju razgovori između raznih mrežnih grupa s ostalim operatorima sa 0,091 na 0,073 KM po minutu.

U "M:telu" kažu da će pretplata od 1. januara biti skuplja za jednu KM i iznosiće 8,50 KM, a u nju će takođe biti uključen novčani ekvivalent od 160 besplatnih minuta razgovora u mjesnom saobraćaju, odnosno 4,80 KM. Za pretplatnike socijalnog paketa pretplata će iznositi 4,20 KM. Cijena lokalnog poziva biće 0,03, dok je cijena poziva prema korisnicima mobilne telefonije unutar vlastite mreže 0,17 KM po minutu. Cijena razgovora u međunarodnom saobraćaju za pretplatnike "M:tela" je 0,30 KM za minut (Srbija i Crna Gora fiksne mreže), 0,40 KM po minutu (Srbija i Crna Gora mobilne mreže), te 0,50 KM za minut (Hrvatska, Slovenija i Makedonija fiksne i mobilne mreže).

"Za određene tarifne zone 'M:tel' je formirao cijene koje su i do 40 odsto niže od graničnih. Takođe, korisnici naše fiksne mreže moći će odabrati jedan od dodatnih tarifnih modela i razgovarati po cijenama koje su niže i do 50 odsto za pozive u BiH. I nakon ovog rebalansa cijena, pretplatnici fiksne telefonije 'M:tela' imaće najniže cijene pretplate i razgovarati po najpovoljnijim uslovima u BiH", kažu u "M:telu".

"HT Mostar" je pretplatu za privatne korisnike za sljedeću godinu podigao sa 8,55 na 9,40 KM, dok će cijena pretplate za poslovne korisnike ostati na 16,36 KM mjesečno.

Cijena razgovora unutar vlastite mreže na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje je sjedište kompanije, ostaje na 0,027 KM po minutu, dok je nešto viša prema ostalim kantonima. Cijena razgovora prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori ostaje ista, dok su cijene prema ostalim evropskim državama snižene sa 1,30 na 1,17 KM po minutu. Cijene razgovora prema ostalim zemljama u inostranstvu će od naredne godine takođe biti niže i pašće sa 1,80 na 1,62 KM za minut. Cijene razgovora prema mobilnoj "HT Eronet" mreži biće 0,17 KM po minutu, što je nešto više nego sadašnjih 0,155 KM, dok će cijena razgovora prema korisnicima drugih mobilnih mreža u BiH ostati 0,36 KM po minutu.

U RAK-u kažu da su zbog nepovoljne ekonomske situacije izazvane globalnom ekonomskom krizom novi ciklus reblansa cijena u ovoj godini odgodili, ali on počinje 1. januara naredne godine i biće provođen u naredne tri godine.

"Odredili smo tarife koje ne bi trebalo da se drastično odraze na korisnike. Do blagog povećanja cijena, prije svega pretplate, moralo je doći. Mi apelujemo na telekome da imaju osjećaj prema korisnicima i tarife prilagode njihovim interesima i mogućnostima", kazala je Amela Odobašić, portparol RAK-a.

Rebalans cijena govornih usluga biće nastavljen u 2011. i 2012. godini, kada se predviđa dalje usklađivanje cijena telefonskih usluga u BiH.

 

Sva tri telekom operatera podižu cijenu mjesečne pretplate

 

 Operater 
Pretplata stanovništvo (KM)
Cijena razgovora unutar vlastite fiksne mreže
"BH Telecom"
 9,80  0,033
"M:tel"  8,50  0,030
"HT Mostar"
 9,40  0,027