Независне новине: Од 1. јануара мјесечна претплата за фиксну телефонију код свих телекома у БиХ биће повишена, а биће повишена и цијена разговора у већини категорија њихових цјеновника.

Ово је садржано у новим цјеновницима које су "БХ Телеkом", "М:тел" и "ХТ Мостар" формирали у складу са ребалансом цијена говорних услуга које прописује Регулаторна агенција за комуникације БиХ (РАК). Према правилу РАК-а, максимална прописана цијена за мјесечну претплату од почетка 2010. године је 9,80 КМ умјесто садашњих 8,55 КМ за физичка лица, а 16,40 умјесто садашњих 16,36 КМ за правна лица. Телекомима је остављена могућност да формирају ниже цијене од ових, што су они дијелом и учинили.

"БХ Телеkом" је цијене претплате, које ће бити примјењиване од 1. јануара, одредио у складу с највишим прописаним цијенама, па ће корисници услуга овог телекома мјесечну претплату умјесто садашњих 8,10 плаћати 9,80 КМ (физичка лица), односно 16,40 умјесто 16,36 КМ (пословни корисници). Уз претплату корисници ће као и до сада имати бонус од бесплатних 160 минута мјесних разговора у јаком саобраћају. И социјално угрожене категорије ће у новој години плаћати вишу мјесечну претплату, која ће износити 4,20 умјесто 3,64 КМ, док је мјесечна претплата за посебне пакете намијењене специјалним дјелатностима, као што су вјерске заједнице, традиционални занати и хуманитарне организације, повишена са 9,80 на 11,30 КМ.

"БХ Телеkом" је цијену разговора унутар властите фиксне мреже задржао на садашњем ниову од 0,033 КМ по минуту, док је разговоре према осталим операторима у времену јаког саобраћаја поскупио са 0,036 на 0,040 КМ по минуту. Разговори са фиксне према мобилној мрежи поскупјеће са 0,155 КМ на 0,170 КМ, док ће према осталим мобилним мрежама остати на ниову од 0,360 КМ за минут. С друге стране, појефтињују разговори између разних мрежних група с осталим операторима са 0,091 на 0,073 КМ по минуту.

У "М:телу" кажу да ће претплата од 1. јануара бити скупља за једну КМ и износиће 8,50 КМ, а у њу ће такође бити укључен новчани еквивалент од 160 бесплатних минута разговора у мјесном саобраћају, односно 4,80 КМ. За претплатнике социјалног пакета претплата ће износити 4,20 КМ. Цијена локалног позива биће 0,03, док је цијена позива према корисницима мобилне телефоније унутар властите мреже 0,17 КМ по минуту. Цијена разговора у међународном саобраћају за претплатнике "М:тела" је 0,30 КМ за минут (Србија и Црна Гора фиксне мреже), 0,40 КМ по минуту (Србија и Црна Гора мобилне мреже), те 0,50 КМ за минут (Хрватска, Словенија и Македонија фиксне и мобилне мреже).

"За одређене тарифне зоне 'М:тел' је формирао цијене које су и до 40 одсто ниже од граничних. Такође, корисници наше фиксне мреже моћи ће одабрати један од додатних тарифних модела и разговарати по цијенама које су ниже и до 50 одсто за позиве у БиХ. И након овог ребаланса цијена, претплатници фиксне телефоније 'М:тела' имаће најниже цијене претплате и разговарати по најповољнијим условима у БиХ", кажу у "М:телу".

"ХТ Мостар" је претплату за приватне кориснике за сљедећу годину подигао са 8,55 на 9,40 КМ, док ће цијена претплате за пословне кориснике остати на 16,36 КМ мјесечно.

Цијена разговора унутар властите мреже на подручју Херцеговачко-неретванског кантона, гдје је сједиште компаније, остаје на 0,027 КМ по минуту, док је нешто виша према осталим кантонима. Цијена разговора према Хрватској, Србији и Црној Гори остаје иста, док су цијене према осталим европским државама снижене са 1,30 на 1,17 КМ по минуту. Цијене разговора према осталим земљама у иностранству ће од наредне године такође бити ниже и пашће са 1,80 на 1,62 КМ за минут. Цијене разговора према мобилној "ХТ Еронет" мрежи биће 0,17 КМ по минуту, што је нешто више него садашњих 0,155 КМ, док ће цијена разговора према корисницима других мобилних мрежа у БиХ остати 0,36 КМ по минуту.

У РАК-у кажу да су због неповољне економске ситуације изазване глобалном економском кризом нови циклус ребланса цијена у овој години одгодили, али он почиње 1. јануара наредне године и биће провођен у наредне три године.

"Одредили смо тарифе које не би требало да се драстично одразе на кориснике. До благог повећања цијена, прије свега претплате, морало је доћи. Ми апелујемо на телекоме да имају осјећај према корисницима и тарифе прилагоде њиховим интересима и могућностима", казала је Амела Одобашић, портпарол РАК-а.

Ребаланс цијена говорних услуга биће настављен у 2011. и 2012. години, када се предвиђа даље усклађивање цијена телефонских услуга у БиХ.

Сва три телеком оператера подижу цијену мјесечне претплате

 Оператер Претплата становништво (КМ)
Цијена разговора унутар властите фиксне мреже
 "БХ Телеком"
 9,80  0,033
 "М:тел"  8,50  0,030
 "ХТ Мостар"
 9,40  0,027