Capital.ba: Vrijednost stranih ulaganja u BiH ove godine će zbog svjetske ekonomske krize dostići tek oko 400 miliona KM, dok se 2008. u BiH slilo 700 miliona KM inostranog kapitala.

Ovu procjenu juče je na skupu ”Internacionalizacija kompanija iz BiH – promocija izvoza i najboljih uslova za ulaganje” u Banjaluci iznosio Drago Vučić, šef banjalučke kancelarije Agencije za promociju stranih investicija u BiH.

“Strani investitori su veoma oprezni pri ulaganjima i uglavnom su tokom ove godine povlačili investicioni kapital iz drugih zemalja, kako bi očuvali socijalnu sigurnost unutar sopstvenih granica”, rekao je Vučić i dodao da je uprkos velikim naporima bilo teško privući novi kapital iz inostranstva.

Na skupu je istaknuto da niži nivoi vlasti zajedno s agencijama za promociju investicija moraju značajnije sarađivati kako bi privukli veća ulaganja.

“Investitori očekuju da imovinskopravni odnosi budu riješeni u roku od nekoliko dana od njihovog dolaska, dok se ovi problemi kod nas još u velikom broju slučajeva rješavaju vaninstitucionalno”, rekao je Vučić.

Filip Suinen, direktor Valonske agencije za izvoz i strana ulaganja ”Awex” iz Belgije je istakao da je osnovna tajna efikasnog privlačenja kapitala brzina dotoka informacija koje su važne investitoru. Ljubomir Klincov, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH je objasnio da domaća preduzeća, koja su izgubila kontinuitet u izvoznim poslovima, treba da traže nova, manje osvojena, tržišta gdje će plasirati svoje proizvode.