Capital.ba: Вриједност страних улагања у БиХ ове године ће због свјетске економске кризе достићи тек око 400 милиона КМ, док се 2008. у БиХ слило 700 милиона КМ иностраног капитала.

Ову процјену јуче је на скупу ”Интернационализација компанија из БиХ – промоција извоза и најбољих услова за улагање” у Бањалуци износио Драго Вучић, шеф бањалучке канцеларије Агенције за промоцију страних инвестиција у БиХ.

“Страни инвеститори су веома опрезни при улагањима и углавном су током ове године повлачили инвестициони капитал из других земаља, како би очували социјалну сигурност унутар сопствених граница”, рекао је Вучић и додао да је упркос великим напорима било тешко привући нови капитал из иностранства.

На скупу је истакнуто да нижи нивои власти заједно с агенцијама за промоцију инвестиција морају значајније сарађивати како би привукли већа улагања.

“Инвеститори очекују да имовинскоправни односи буду ријешени у року од неколико дана од њиховог доласка, док се ови проблеми код нас још у великом броју случајева рјешавају ванинституционално”, рекао је Вучић.

Филип Суинен, директор Валонске агенције за извоз и страна улагања ”Аwеx” из Белгије је истакао да је основна тајна ефикасног привлачења капитала брзина дотока информација које су важне инвеститору. Љубомир Клинцов, потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ је објаснио да домаћа предузећа, која су изгубила континуитет у извозним пословима, треба да траже нова, мање освојена, тржишта гдје ће пласирати своје производе.