Dnevni avaz: Predstavništva Evropske unije u BiH trebala bi biti pilot-projekt za funkcioniranje nove osnažene diplomatske mreže Brisela, a proces njihovog reorganiziranja počet će već od 1. decembra ove godine, saznaje "Dnevni avaz" iz dobro upućenih izvora.

Nakon što je Evropska unija izabrala dvoje novih čelnika, predsjednika Vijeća EU Hermana van Rompuja (Van Rompuy) i Ketrin Ešton (Catherine Ashton), visoku predstavnicu EU za vanjsku politiku i sigurnost, i počinje uspostava Službe EU za vanjske poslove (External Action Service). Sve misije Unije u BiH postat će njen integralni dio.

DK mreža

Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR), Delegacija Evropske komisije, Policijska misija EU (EUPM) i EUFOR, kako je planirano, bit će okupljeni pod dirigentskom palicom jedne osobe – sadašnjeg EUSR-a Valentina Incka (Inzko), a on će biti pod direktnom kontrolom britanske barunice Ešton.

Novoizabrana nasljednica Havijera Solane (Javier) dužnost visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost treba preuzeti već 1. decembra, a prijedlog ustroja Službe za vanjske poslove – svojevrsnog ministarstva vanjskih poslova i diplomatsko-konzularne mreže, treba napraviti do početka aprila naredne godine.

To je jedan od ključnih razloga zbog kojih, kako nezvanično saznajemo, u EU žele najkasnije do tada riješiti i sudbinu Ureda visokog predstavnika, odnosno okončati njegov rad.

Novi model

Ako bi se to dogodilo, sadašnji visoki predstavnik Incko ostao bi EUSR, ali bi istovremeno postao i šef Misije Evropske komisije te nadređeni EUPM-u i reduciranoj vojno-savjetodavnoj misiji EU, koja bi zamijenila EUFOR.

Kako će se ta transformacija dogoditi, zavisit će od Ketrin Ešton, koja je, kako navode brojni analitičari, preko noći postala najmoćnija osoba unutar struktura EU. No, izvori govore da će razgranat angažman EU u BiH i poprilično velika misija biti najbolji poligon da se isproba novi model evropske vanjske politike, koja je, kako se dugo govori, uvijek patila od manjka koordinacije, a sada bi trebala funkcionirati po sistemu ambasade.

Svoboda: "Restartovati" politiku EU prema BiH

Austrijski član Parlamenta EU Hanes Svoboda (Hannes Swoboda) ističe za "Avaz" da se nada kako će Ešton "restartovati" politiku EU na Balkanu i u BiH.

– Iskreno se nadam da će biti aktivnija od Solane. Nove ovlasti tu mogućnost joj i pružaju. Solana i svi već su razočarani što nema dovoljno napretka u BiH i regionu koji sve više postaje problem – kaže Svoboda.

Prema njegovim riječima, Ešton nema velikog iskustva u vanjskoj politici, pa tako ni sa BiH, ali je uvjeren da će ona "imati dovoljno dobrih savjetnika".

Topčagić: Značajna promjena

Šef Misije BiH pri EU u Briselu Osman Topčagić ističe da se radi o značajnoj promjeni u djelovanju Unije.

– Uspostavom Službe za vanjske poslove doći će do sistematizacije nove službe koja će imati oko 2.000 službenika i najmanje još toliko administrativaca. Bit će ojačani i diplomatima iz država članica EU – kaže Topčagić, dodajući da je Ešton pokazala dobre pregovaračke sposobnosti i da je to bio jedan od glavnih razloga što je izabrana za utjecajnu funkciju.