Дневни аваз: Представништва Европске уније у БиХ требала би бити пилот-пројект за функционирање нове оснажене дипломатске мреже Брисела, а процес њиховог реорганизирања почет ће већ од 1. децембра ове године, сазнаје "Дневни аваз" из добро упућених извора.

Након што је Европска унија изабрала двоје нових челника, предсједника Вијећа ЕУ Хермана ван Ромпуја (Van Rompuy) и Кетрин Ештон (Catherine Ashton), високу представницу ЕУ за вањску политику и сигурност, и почиње успостава Службе ЕУ за вањске послове (External Action service). Све мисије Уније у БиХ постат ће њен интегрални дио.

ДК мрежа

Уред специјалног представника ЕУ (EUSR), Делегација Европске комисије, Полицијска мисија ЕУ (EUPM) и ЕУФОР, како је планирано, бит ће окупљени под диригентском палицом једне особе – садашњег ЕУСР-а Валентина Инцка (Inzko), а он ће бити под директном контролом британске барунице Ештон.

Новоизабрана насљедница Хавијера Солане (Javier) дужност високог представника ЕУ за вањску политику и сигурност треба преузети већ 1. децембра, а приједлог устроја Службе за вањске послове – својеврсног министарства вањских послова и дипломатско-конзуларне мреже, треба направити до почетка априла наредне године.

То је један од кључних разлога због којих, како незванично сазнајемо, у ЕУ желе најкасније до тада ријешити и судбину Уреда високог представника, односно окончати његов рад.

Нови модел

Ако би се то догодило, садашњи високи представник Инцко остао би ЕУСР, али би истовремено постао и шеф Мисије Европске комисије те надређени ЕУПМ-у и редуцираној војно-савјетодавној мисији ЕУ, која би замијенила ЕУФОР.

Како ће се та трансформација догодити, зависит ће од Кетрин Ештон, која је, како наводе бројни аналитичари, преко ноћи постала најмоћнија особа унутар структура ЕУ. Но, извори говоре да ће разгранат ангажман ЕУ у БиХ и поприлично велика мисија бити најбољи полигон да се испроба нови модел европске вањске политике, која је, како се дуго говори, увијек патила од мањка координације, а сада би требала функционирати по систему амбасаде.

Свобода: "Рестартовати" политику ЕУ према БиХ

Аустријски члан Парламента ЕУ Ханес Свобода (Hannes Swoboda) истиче за "Аваз" да се нада како ће Ештон "рестартовати" политику ЕУ на Балкану и у БиХ.

– Искрено се надам да ће бити активнија од Солане. Нове овласти ту могућност јој и пружају. Солана и сви већ су разочарани што нема довољно напретка у БиХ и региону који све више постаје проблем – каже Свобода.

Према његовим ријечима, Ештон нема великог искуства у вањској политици, па тако ни са БиХ, али је увјерен да ће она "имати довољно добрих савјетника".

Топчагић: Значајна промјена

Шеф Мисије БиХ при ЕУ у Бриселу Осман Топчагић истиче да се ради о значајној промјени у дјеловању Уније.

– Успоставом Службе за вањске послове доћи ће до систематизације нове службе која ће имати око 2.000 службеника и најмање још толико административаца. Бит ће ојачани и дипломатима из држава чланица ЕУ – каже Топчагић, додајући да је Ештон показала добре преговарачке способности и да је то био један од главних разлога што је изабрана за утјецајну функцију.