E-kapija: U kongresnoj dvorani hotela Holiday Inn, jutros je počeo šesti Regionalni ekonomski forum za jugoistočnu Evropu – REF SEE 2009., koji se održava pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tema dvodnevnog Foruma je "Konkurenti i partneri na putu u Evropsku uniju u uvjetima svjetske ekonomske krize".

Pred oko 200 učesnika, predsjednik Foruma Marin Ivanišević je u uvodnom obraćanju istakao kako je poseban naglasak stavljen na sudjelovanje predstavnika kompanija iz regije.

"Na skupu se razmatraju relevantna iskustva, aspekti unaprjeđenja i harmonizacije razvojnih politika i ukupnog poslovnog okruženja, te otklanjanje postojećih prepreka i otvaranje novih mogućnosti za povezivanje, saradnju i zajedničke projekte javnih institucija i poslovnog sektora zemalja u regionu, što je osnov daljem investiranju i razvoju. Jedan od naših konačnih ciljeva je ostvarenje kontakta učesnika koji su osnova za konkretne ugovore i uspješne projekte", naglasio je Ivanišević.

Otvarajući skup, bivši predsjednik Makedonije i predsjednik 6. sastanka REF SEE Branko Crvenkovski kazao je da cilj ovog Foruma jeste da omogući olakšavanje procesa eurointegracije zemalja iz regiona, stvaranje atmosfere za uspostavljanje poslovnih kontakata i poslovne saradnje između privrednika u regionu, kao i povećanje robne i novčane razmjene u regionu s mikroekonomskog aspekta.

"Vjerujem da danas ekonomije regiona smatraju da izlaska iz krize nema bez regionalne saradnje i kontrole finansijskih tokova, kao i dugoročne saradnje dok se ne postigne jedna stabilnost", istakao je Crvenkovski.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen kazao je kako učesnici Foruma trebaju ukazati na pravac kojim se treba kretati da bi se kriza uspješno prebrodila. Ovo je, kazao je Behmen, trenutak da posegnemo za boljim dijelom naše prošlosti i, gradeći na najbolji način zajedničko naslijeđe, identificiramo odgovore na zajendičke probleme.

Na sastanku Foruma, tokom dva dana, poseban osvrt će se dati na sljedeće teme kojima će biti posvećeni i odvojeni okrugli stolovi: "Lokalna samouprava u uvjetima svjetske ekonomske krize: Glavni gradovi – generatori ekonomskog razvitka regiona", "Regionalni odgovor na ekonomsku krizu: Poslovni i razvojni pogled" i "Club de Madrid – Političke dimenzije svjetske ekonomske krize i evropski odgovor: državni interesi, stabilnost, globalno upravljanje".

Kao i prethodnih godina na Forumu će biti predstavljen Izvještaj o konkurentnosti regije kao i pojedinačnih zemalja jugoistočne Evrope, koji je postao obavezno štivo ekonomskih teoretičara i praktičara. Izvještaj naglašava mogućnosti za razvoj regiona i, što je još značajnije, identificira prepreke za brži razvoj.

Svoje prisustvo tokom drugog dana Foruma već je potvrdilo šest predsjednika država regiona: Bamir Topi, predsjednik Republike Albanije, Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Danilo Türk, predsjednik Republike Slovenije, i Boris Tadić, predsjednik Republike Srbije.

Regionalni ekonomski forum za jugoistočnu Evropu je nevladina inicijativa koja okuplja zvaničnike vlada, vodeće donosioce odluka, direktore najperspektivnijih kompanija, poslovnu elitu regije koju obuhvataju sljedeće zemlje: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Rumunija, Srbija i Slovenija.

Dosadašnji sastanci održani su u Cavtatu, Miločeru, Dubrovniku i Ohridu, uz učešće više od 250 zvaničnika država i vlada, predstavnika poslovnog sektora, akademske zajednice i medija iz zemalja regiona.