Е-капија: У конгресној дворани хотела Холидej Ин, јутрос је почео шести Регионални економски форум за југоисточну Европу – REF SEE 2009., који се одржава под покровитељством Предсједништва Босне и Херцеговине. Тема дводневног Форума је "Конкуренти и партнери на путу у Европску унију у увјетима свјетске економске кризе".

Пред око 200 учесника, предсједник Форума Марин Иванишевић је у уводном обраћању истакао како је посебан нагласак стављен на судјеловање представника компанија из регије.

"На скупу се разматрају релевантна искуства, аспекти унапрјеђења и хармонизације развојних политика и укупног пословног окружења, те отклањање постојећих препрека и отварање нових могућности за повезивање, сарадњу и заједничке пројекте јавних институција и пословног сектора земаља у региону, што је основ даљем инвестирању и развоју. Један од наших коначних циљева је остварење контакта учесника који су основа за конкретне уговоре и успјешне пројекте", нагласио је Иванишевић.

Отварајући скуп, бивши предсједник Македоније и предсједник 6. састанка REF SEE Бранко Црвенковски казао је да циљ овог Форума јесте да омогући олакшавање процеса еуроинтеграције земаља из региона, стварање атмосфере за успостављање пословних контаката и пословне сарадње између привредника у региону, као и повећање робне и новчане размјене у региону с микроекономског аспекта.

"Вјерујем да данас економије региона сматрају да изласка из кризе нема без регионалне сарадње и контроле финансијских токова, као и дугорочне сарадње док се не постигне једна стабилност", истакао је Црвенковски.

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен казао је како учесници Форума требају указати на правац којим се треба кретати да би се криза успјешно пребродила. Ово је, казао је Бехмен, тренутак да посегнемо за бољим дијелом наше прошлости и, градећи на најбољи начин заједничко наслијеђе, идентифицирамо одговоре на зајендичке проблеме.

На састанку Форума, током два дана, посебан осврт ће се дати на сљедеће теме којима ће бити посвећени и одвојени округли столови: "Локална самоуправа у увјетима свјетске економске кризе: Главни градови – генератори економског развитка региона", "Регионални одговор на економску кризу: Пословни и развојни поглед" и "Club de Madrid – Политичке димензије свјетске економске кризе и европски одговор: државни интереси, стабилност, глобално управљање".

Као и претходних година на Форуму ће бити представљен Извјештај о конкурентности регије као и појединачних земаља југоисточне Европе, који је постао обавезно штиво економских теоретичара и практичара. Извјештај наглашава могућности за развој региона и, што је још значајније, идентифицира препреке за бржи развој.

Своје присуство током другог дана Форума већ је потврдило шест предсједника држава региона: Бамир Топи, предсједник Републике Албаније, Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине, Стјепан Месић, предсједник Републике Хрватске, Филип Вујановић, предсједник Црне Горе, Данило Тирк, предсједник Републике Словеније, и Борис Тадић, предсједник Републике Србије.

Регионални економски форум за југоисточну Европу је невладина иницијатива која окупља званичнике влада, водеће доносиоце одлука, директоре најперспективнијих компанија, пословну елиту регије коју обухватају сљедеће земље: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Хрватска, Македонија, Румунија, Србија и Словенија.

Досадашњи састанци одржани су у Цавтату, Милочеру, Дубровнику и Охриду, уз учешће више од 250 званичника држава и влада, представника пословног сектора, академске заједнице и медија из земаља региона.