E-kapija: Na svečanoj ceremoniji proglašenja najboljih lokalnih zajednica, održanoj 13.11.2009. godine u Brčko distriktu BiH, Općini Tuzla je dodijeljen "Beacon status" ("Svjetlo na kraju tunela") za oblast razvoja turizma i turističkih potencijala u funkciji lokalnog ekonomskog razvoja.

Radi se o veoma značajnom statusu i prestižnoj nagradi koja je valorizacija dostignuća lokalne zajednice na poboljšanju uslova života građana i najučinkovitijeg iskorištavanja resursa i raspoloživih mogućnosti za unapređenje lokalnog razvoja. Ovaj prestižni status Općini Tuzla je dodijeljen od Ministarstva pravde Federacije BiH i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, koji su rukovodili i upravljali Programom Beacon sheme za BiH, u okviru četvrtog kruga za 2009.-2010. godinu i koji su dodjelom ovog statusa prepoznali uspjeh, aktivnu ulogu i liderstvo Općine Tuzla na planu lokalnog ekonomskog razvoja, saopćila je press služba Općine Tuzla.

U saopćenju se napominje da je Općina Tuzla osvojila Beacon Beacon status i 2005. godine, u prvom krugu Programa Beacon sheme, kada su ovim Programom upravljali OSCE i vlade Velike Britanije i Švicarske, u saradnji sa bosanskohercegovačkim vlastima. Tadašnje priznanje se odnosilo na postignuća u lokalnom ekonomskom razvoju.