Е-капија: На свечаној церемонији проглашења најбољих локалних заједница, одржаној 13.11.2009. године у Брчко дистрикту БиХ, Опћини Тузла је додијељен "Beacon статус" ("Свјетло на крају тунела") за област развоја туризма и туристичких потенцијала у функцији локалног економског развоја.

Ради се о веома значајном статусу и престижној награди која је валоризација достигнућа локалне заједнице на побољшању услова живота грађана и најучинковитијег искориштавања ресурса и расположивих могућности за унапређење локалног развоја. Овај престижни статус Опћини Тузла је додијељен од Министарства правде Федерације БиХ и Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, који су руководили и управљали Програмом Беацон схеме за БиХ, у оквиру четвртог круга за 2009.-2010. годину и који су додјелом овог статуса препознали успјех, активну улогу и лидерство Опћине Тузла на плану локалног економског развоја, саопћила је прес служба Опћине Тузла.

У саопћењу се напомиње да је Опћина Тузла освојила Beacon Beacon статус и 2005. године, у првом кругу Програма Beacon схеме, када су овим Програмом управљали OSCE и владе Велике Британије и Швицарске, у сарадњи са босанскохерцеговачким властима. Тадашње признање се односило на постигнућа у локалном економском развоју.