Dnevni avaz: Ako Predstavnički dom Državnog parlamenta usvoji zaključke Komisije za finansije i budžet, predstavnici Ministarstva odbrane (MO) BiH bit će prvi nosioci vlasti koji će javno, pred publikom i novinarima, biti saslušani zbog propusta u poslovanju koji su uočeni u revizorskim izvještajima, saznaje "Avaz".

Do ovog zaključka članovi Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma došli su nakon nedavne posjete Londonu, odnosno engleskom parlamentu.

– Prisustvovali smo javnim saslušanjima predstavnika institucija koje su prekoračile finansijske limite. Odlučili smo predložiti Predstavničkom domu da se i mi poslužimo istim modelom i da prvo saslušamo predstavnike MO – rekao nam je predsjedavajući Komisije Sadik Bahtić.

Ministarstvo odbrane odabrano je za prvo saslušanje zbog višegodišnjih propusta na koje upozoravaju državni revizori u svojim izvještajima. Između ostalog, to su propusti u sistemu internih kontrola, planiranju i izvršenju budžeta za 2008., trošenju budžetskih sredstava.

Iz Ministarstva kažu da je njihov tim od pet ljudi zbog revizorskog izvještaja za 2008. već bio na "javnom saslušanju" pred parlamentarnom komisijom.

– Stoga je predloženo da se izvještaj za 2008. razmatra na posebnoj tematskoj sjednici na kojoj bi bili i članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda, te članovi Komisije za odbranu i sigurnost. Komisija je jednoglasno prihvatila ovaj prijedlog, a termin će biti naknadno određen – kazala nam je šef Ureda za odnose s javnošću Uma Sinanović.