Дневни аваз: Ако Представнички дом Државног парламента усвоји закључке Комисије за финансије и буџет, представници Министарства одбране (МО) БиХ бит ће први носиоци власти који ће јавно, пред публиком и новинарима, бити саслушани због пропуста у пословању који су уочени у ревизорским извјештајима, сазнаје "Аваз".

До овог закључка чланови Комисије за финансије и буџет Представничког дома дошли су након недавне посјете Лондону, односно енглеском парламенту.

– Присуствовали смо јавним саслушањима представника институција које су прекорачиле финансијске лимите. Одлучили смо предложити Представничком дому да се и ми послужимо истим моделом и да прво саслушамо представнике МО – рекао нам је предсједавајући Комисије Садик Бахтић.

Министарство одбране одабрано је за прво саслушање због вишегодишњих пропуста на које упозоравају државни ревизори у својим извјештајима. Између осталог, то су пропусти у систему интерних контрола, планирању и извршењу буџета за 2008., трошењу буџетских средстава.

Из Министарства кажу да је њихов тим од пет људи због ревизорског извјештаја за 2008. већ био на "јавном саслушању" пред парламентарном комисијом.

– Стога је предложено да се извјештај за 2008. разматра на посебној тематској сједници на којој би били и чланови Комисије за финансије и буџет Дома народа, те чланови Комисије за одбрану и сигурност. Комисија је једногласно прихватила овај приједлог, а термин ће бити накнадно одређен – казала нам је шеф Уреда за односе с јавношћу Ума Синановић.