Dnevni avaz: Građanima BiH, kao i Albanije, vize za šengenske zemlje biće ukinute do sredine naredne godine, najkasnije do 1. juna, ako se ispune svi uslovi, potvrdilo je nekoliko poslanika u Evropskom parlamentu iz različitih političkih porodica.

Izvjestilac  Evropskog  parlamenta Tanja Fajon rekla je da očekuje da, nakon dogovora i glasanja u političkim partijama, cijeli Evropski parlament podrži njen Izvještaj o vizama na sjednici naredne sedmice.

U  ovom trenutku još se pravno preciziraju neki amandmani u Izvještaju.

Toj  sjednici prisustvovaće i evropski komesar Žak Baro.

U toku su pregovori o zajedničkoj deklaraciji Evropskog parlamenta, Savjeta (tijela koji okuplja članice) i Evropske komisije o viznom režimu za dvije zemlje zapadnog Balkana koje nisu na listi zemalja kojima će biti ukinute vize početkom 2010. godine, saznaje Srna iz dobro obaviještenog izvora iz krugova evroposlanika.

Deklaracija, koja bi jasno dala na znanje BiH i Albaniji da mogu očekvati stavljanje na bijelu šengesku listu ako ispune uslove, bila bi dodatak izvještaju o vizama koji priprema Fajonova.

Srna saznaje da su sve frakcije unutar Evropskog parlamenta u međusobnim kontaktima postigle dogovor koji će, očekuje se, biti potvrđen na sjednici Evropskog parlamenta naredne sedmice.

Poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pak rekla je da se i njen amandman na izvještaj o vizama odnosi na poziv Evropskoj komisiji i Savjetu da odobri bezvizni režim za BiH do sredine naredne godine, uz uslov ispunjavanja postavljenih zadataka.