Дневни аваз: Грађанима БиХ, као и Албаније, визе за шенгенске земље биће укинуте до средине наредне године, најкасније до 1. јуна, ако се испуне сви услови, потврдило је неколико посланика у Европском парламенту из различитих политичких породица.

Извјестилац  Европског  парламента Тања Фајон рекла је да очекује да, након договора и гласања у политичким партијама, цијели Европски парламент подржи њен Извјештај о визама на сједници наредне седмице.

У  овом тренутку још се правно прецизирају неки амандмани у Извјештају.

Тој  сједници присуствоваће и европски комесар Жак Баро.

У току су преговори о заједничкој декларацији Европског парламента, Савјета (тијела који окупља чланице) и Европске комисије о визном режиму за двије земље западног Балкана које нису на листи земаља којима ће бити укинуте визе почетком 2010. године, сазнаје Срна из добро обавијештеног извора из кругова европосланика.

Декларација, која би јасно дала на знање БиХ и Албанији да могу очеквати стављање на бијелу шенгеску листу ако испуне услове, била би додатак извјештају о визама који припрема Фајонова.

Срна сазнаје да су све фракције унутар Европског парламента у међусобним контактима постигле договор који ће, очекује се, бити потврђен на сједници Европског парламента наредне седмице.

Посланик у Европском парламенту Дорис Пак рекла је да се и њен амандман на извјештај о визама односи на позив Европској комисији и Савјету да одобри безвизни режим за БиХ до средине наредне године, уз услов испуњавања постављених задатака.