Biznis.ba: Ministar finansija Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić rekao je da je bruto društveni proizvod u Srpskoj prošle godine iznosio 8,469 milijardi KM, dok je u 2005. godini, kao rezultat rada prethodne Vlade, iznosio 5,617 milijardi KM, što predstavlja povećanje za 50 odsto u roku tri godine.

Replicirajući poslanicima iz opozicije u Narodnoj skupštini RS u vezi s rezultatima rada aktuelne Vlade, Džombić je sinoć naveo da je bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u RS 2005. godine iznosio 3,883 KM, a prošle godine 5,891 KM.

Džombić je rekao da je evidentno da je RS za prvih devet mjeseci imala rast industrijske proizvodnje od 17,3 odsto, dok je Federacija BiH imala pad od 11,2 odsto, Srbija oko 17 odsto i Hrvatska 9,7 odsto.

"Rast industrijske proizvodnje u RS zabilježen je zbog dobro obavljenog procesa privatizacije rafinerije nafte u Brodu i rasta proizvodnje električne energije'', istakao je Džombić.

On je rekao da mjere koje je Vlada RS usvojila radi ublažavanja negativnih efekata svjetske ekonomske krize u posljednja dva mjeseca daju rezultate, jer se bilježi povećanje proizvodnje u oblasti kože, obuće i tekstila, kao i u oblasti rudarstva.

Džombić je istakao da su netačni navodi opozicije da RS ima povećanje broja nezaposlenih za 26 000 lica.

On je rekao da je prethodna Vlada RS prvobitno pripremila privatizaciju ''Telekoma Srpske'' za 50 miliona KM, ističući da je kojim slučajem ta Vlada ostala na vlasti u RS, ''Telekom Srpske'' bio bi privatizovan za manje od 200 miliona evra.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Borislav Bojić smatra da aktuelna vlast u RS ''lažno predstavlja stanje u oblasti privrede u RS''.

Bojić je zatražio od Vlade RS da Narodnoj skupštini RS dostavi Informaciju o realizovanim mjerama radi ublažavanja negativnih efekata svjetske ekonomske krize.

On je ukazao na alarmantnu situaciju u kojoj se nalaze ''Željeznice RS'', a koje, prema njegovim riječima, trenutno posluju sa gubitkom od 14 miliona KM.

U Narodnoj skupštini RS u toku je skupštinska rasprava o Informaciji o stanju u sektoru prerađivačke industrije, energetike i rudarstva u prošloj godini, sa prijedlogom mjera.