Бизнис.ба: Министар финансија Републике Српске (РС) Александар Џомбић рекао је да је бруто друштвени производ у Српској прошле године износио 8,469 милијарди КМ, док је у 2005. години, као резултат рада претходне Владе, износио 5,617 милијарди КМ, што представља повећање за 50 одсто у року три године.

Реплицирајући посланицима из опозиције у Народној скупштини РС у вези с резултатима рада актуелне Владе, Џомбић је синоћ навео да је бруто друштвени производ по глави становника у РС 2005. године износио 3,883 КМ, а прошле године 5,891 КМ.

Џомбић је рекао да је евидентно да је РС за првих девет мјесеци имала раст индустријске производње од 17,3 одсто, док је Федерација БиХ имала пад од 11,2 одсто, Србија око 17 одсто и Хрватска 9,7 одсто.

"Раст индустријске производње у РС забиљежен је због добро обављеног процеса приватизације рафинерије нафте у Броду и раста производње електричне енергије'', истакао је Џомбић.

Он је рекао да мјере које је Влада РС усвојила ради ублажавања негативних ефеката свјетске економске кризе у посљедња два мјесеца дају резултате, јер се биљежи повећање производње у области коже, обуће и текстила, као и у области рударства.

Џомбић је истакао да су нетачни наводи опозиције да РС има повећање броја незапослених за 26 000 лица. Он је рекао да је претходна Влада РС првобитно припремила приватизацију ''Телекома Српске'' за 50 милиона КМ, истичући да је којим случајем та Влада остала на власти у РС, ''Телеком Српске'' био би приватизован за мање од 200 милиона евра.

Шеф посланичког клуба СДС-а Борислав Бојић сматра да актуелна власт у РС ''лажно представља стање у области привреде у РС''.

Бојић је затражио од Владе РС да Народној скупштини РС достави Информацију о реализованим мјерама ради ублажавања негативних ефеката свјетске економске кризе.

Он је указао на алармантну ситуацију у којој се налазе ''Жељезнице РС'', а које, према његовим ријечима, тренутно послују са губитком од 14 милиона КМ.

У Народној скупштини РС у току је скупштинска расправа о Информацији о стању у сектору прерађивачке индустрије, енергетике и рударства у прошлој години, са приједлогом мјера.