Dnevni avaz: Platne liste ministara u Vladi FBiH za septembar, urađene po već uobičajenom modelu tzv. akontativne isplate, izazvale su pravi haos u sjedištu federalne izvršne vlasti u sarajevskoj ulici Alipašina broj 41.

Bez odgovora

Kako saznaje "Dnevni avaz", svi članovi Vlade FBiH dobili su plaće po modelu Zakona o ostvarivanju ušteda, koji navodi da plaće trebaju biti obračunate na osnovu primanja iz decembra prošle godine, umanjene za deset posto. Tako su ministri dobili plaće od oko 1.600 KM, a premijer FBiH Mustafa Mujezinović oko 1.900 KM!

Poslije niza pitanja kako se to desilo, jer su ministarske plaće samo mjesec ranije, uprkos i tada važećem Zakonu o ostvarivanju ušteda, iznosile oko 2.700 KM, dok su prvi ljudi Vlade dobili između 2.800 i 3.000 KM, konkretan odgovor nije došao.

Kao krivac je označena Administrativna komisija Vlade, koja zajedno s Administrativnom komisijom Parlamenta FBiH utvrđuje pitanje visina plaća, pa je tako na posljednjoj sjednici Vlade u Mostaru naprasno izmijenjen i sastav i prvi čovjek te komisije.

Mušić na čelu

Umjesto ministra pravde Feliksa Vidovića, sada će predsjednik Administrativne komisije Vlade biti ministar za izbjeglice Edin Mušić, a njeni članovi ubuduće će biti samo ministri!

Istovremeno, činjenica je da sada ministri imaju plaće u rangu niza direktora kojekakvih uprava i zavoda kojima upravlja Vlada FBiH, tako da je, između ostalog, i to bio jedan od argumenata jučerašnjeg općeg ministarskog nezadovoljstva, ali ga niko od njih javno za sada ne želi komentirati.

Inače, Vlada je za narednu sedmicu odgodila raspravu o zakonu o plaćama, koji bi konačno na jedinstven način trebao riješiti ovo pitanje za cjelokupnu administraciju u većem bh. entitetu, što je i jedna iz obaveza iz stand-by aranžmana sa MMF-om.

Stari i novi model isplate plaća

 Funkcija septembar avgust
Premijer 1.900 KM 3.000 KM
Zamjenici premijera 1.800 KM 2.850 KM
Ministri u Vladi FBiH 1.600 KM 2.600 KM