Parlamentarci iz jugoistočne Evrope, iako sastavni pokretači regionalnih i nacionalnih strategija konkurentnosti, nisu uvijek dovoljno uključeni u kreiranje poslovnih propisa, pokazali su preliminarni rezultati analize Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), rekao je savjetnik OECD-a Meri O’ Mejhoni.

Tvorci politika i stručnjaci iz jugoistočne Evrope i OECD-a, okupili su se danas u Sarajevu kako bi se fokusirali na konkretna rješenja za pitanja, kao što su poboljšanje standarda provođenja propisa i unapređenje dijaloga između parlamenata i vlada, a u cilju razvoja atraktivnijeg i konkurentnijeg poslovnog okruženja na ovom području, saopšteno je iz Regionalnog savjeta za saradnju /RCC/, prenosi Srna.

Zamjenik glavnog sekretara RCC-a Jelica Minić naglasila je potrebu za uvođenjem novih propisa harmonizovanih sa zakonodavstvom (acquis communautaire) Evropske unije, kao i za racionalizovanjem i modernizovanjem institucionalnih struktura.

"Razvoj novih znanja i vještina je neizbježan. Ova dimenzija propisnih reformi naročito je značajna, te je zato neophodno obezbijediti sinergiju među različitim dionicima ovoga procesa”, istakla je Minićeva.

Temelj rasprave u okviru današnjeg sastanka bili su preliminarni rezultati OECD-ove procjene učinka zemalja na polju reforme ekonomskih propisa, koja je dio opsežnije studije OECD-a o investicijskoj reformi u jugoistočnoj Evropi, i OECD-ovog Indeksa investicijske reforme 2009, čije se objavljivanje očekuje početkom 2010. godine.

Sastanak je održan u organizaciji OECD-a i RCC-a.