Парламентарци из југоисточне Европе, иако саставни покретачи регионалних и националних стратегија конкурентности, нису увијек довољно укључени у креирање пословних прописа, показали су прелиминарни резултати анализе Организације за економску сарадњу и развој (OECD), рекао је савјетник OECD-а Мери О’ Мејхони.Творци политика и стручњаци из југоисточне Европе и OECD-а, окупили су се данас у Сарајеву како би се фокусирали на конкретна рјешења за питања, као што су побољшање стандарда провођења прописа и унапређење дијалога између парламената и влада, а у циљу развоја атрактивнијег и конкурентнијег пословног окружења на овом подручју, саопштено је из Регионалног савјета за сарадњу /РЦЦ/, преноси Срна.

Замјеник главног секретара РЦЦ-а Јелица Минић нагласила је потребу за увођењем нових прописа хармонизованих са законодавством (acquis communautaire) Европске уније, као и за рационализовањем и модернизовањем институционалних структура.&qуот;Развој нових знања и вјештина је неизбјежан. Ова димензија прописних реформи нарочито је значајна, те је зато неопходно обезбиједити синергију међу различитим дионицима овога процеса”, истакла је Минићева.

Темељ расправе у оквиру данашњег састанка били су прелиминарни резултати OECD-ове процјене учинка земаља на пољу реформе економских прописа, која је дио опсежније студије OECD-а о инвестицијској реформи у југоисточној Европи, и OECD-овог Индекса инвестицијске реформе 2009, чије се објављивање очекује почетком 2010. године.

Састанак је одржан у организацији OECD-а и РЦЦ-а.