Nezavisne novine: Cijena novog biometrijskog pasoša, koji su od juče u primjeni u BiH, napravila je zbrku na šalterima, pa građani na većini lokacija nisu ni mogli da predaju zahtjeve u prijepodnevnim časovima.

U nadležnim institucijama juče ujutro tvrdili su da je sve u redu i da nema nikakvih promjena prilikom predavanja zahtjeva, ali građani u RS, a i većem dijelu FBiH, nisu mogli predati zahtjeve jer nije bila poznata cijena pasoša.

Zorica Rulj, portparol Ministarstva civilnih poslova BiH, kazala je da su u jutarnjim časovima proslijedili instrukciju svim MUP-ovima u BiH, kojom je propisano da je cijena pasoša 40 KM.

"Cijena biometrijskog pasoša je 40 KM i to je propisano pravilnikom ovog ministarstva. Instrukcijom je precizirano da MUP-ovi naplaćuju tu cijenu za sve koji će dobiti biometrijski pasoš, dakle za one koji zahtjev predaju od 15. oktobra, ali i one koji su predali ranije, a njihova putna isprava još nije personalizovana. U ovom drugom slučaju naplaćuje se dodatnih 10 KM kod podizanja pasoša", kaže Ruljeva.

U MUP-ovima su juče na većini lokacija vraćali građane sa šaltera, a nekima je čak rečeno da sa zahtjevima za pasoše dođu "za nekoliko sedmica".

Prema obrazloženjima iz MUP-ova, oni nisu znali kako da naplaćuju zahtjeve za izdavanje pasoša jer pravilnik Ministarstva civilnih poslova stupa na snagu osam dana nakon objave u "Službenom glasniku BiH".

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, rekla je da je prijem zahtjeva za izdavanje biometrijskih pasoša počeo juče oko 14 časova, jer ranije to nije bilo moguće zbog nejasnoća u propisima o cijeni pasoša.

"Niko ne može tumačiti svojevoljno zakon i pravilnike Ministarstva civilnih poslova BiH. Ako nije stupio na snagu novi pravilnik, onda je trebalo tumačenje da li je na snazi stari jer ta odluka nije na službenicima MUP-a RS", istakla je Šoja.

Dodala je da, prema uputstvu Ministarstva civilnih poslova, građani prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje biometrijskog pasoša plaćaju 30 KM, a da će prije preuzimanja pasoša morati uplatiti dodatnih 10 KM na ime cijene obrasca biometrijskog pasoša.

"To je sve riješeno instrukcijom koja je u jutarnjim časovima poslata svima. Biometrijski pasoš košta 40 KM i to je sasvim jasno propisano", kazala je Zorica Rulj.

MUP Kantona Sarajevo jedan je od rijetkih gdje nije bilo nikakvih obustava kod prijema zahtjeva, a naplaćivana je cijena od 30 KM sve dok nije stigla instrukcija iz Ministarstva civilnih poslova, nakon čega je počela naplata od 40 KM.

"Nismo obustavljali prijem zahtjeva jer se ništa ne mijenja u cijelom procesu, koji je započet u julu, kada je krenula testna faza izdavanja biometrijskih pasoša. Nova je samo cijena od 40 KM i to od momenta kada je resorno ministarstvo poslalo uputstvo jer pravilnik još nije stupio na snagu", kazala je Nihada Čomor, portparol MUP-a KS.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH potvrdili su da su nove pasoške knjižice, koje se štampaju u njemačkoj štampariji, stigle u BiH u dogovorenom roku koji je za dva i po mjeseca skraćen u odnosu na ugovor.

"Isporučeno je 25.600 knjižica za biometrijske pasoše, a do kraja godine biće isporučeno 300.000 pasoških knjižica", kazala je Ruljeva.

Novi biometrijski pasoši biće zvanično predstavljeni u ponedjeljak u Banjaluci.

Veliki uspjeh za BiH

Siniša Macan, direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), kazao je da cijeli sistem odlično funkcioniše, te da ne treba da zabrinjava problem koji je administrativne prirode.

"Tumačenje kada pravilnik stupa na snagu je administrativni problem koji je lako otklonjen. Nijedan problem tehničke prirode nije se pojavio i moramo svi biti zadovoljni što smo uvođenjem biometrijskih pasoša ispunili jedan od najvažnijih uslova za liberalizaciju viznog režima. Ovo je veliki uspjeh za BiH", naglasio je Macan.