Независне новине: Цијена новог биометријског пасоша, који су од јуче у примјени у БиХ, направила је збрку на шалтерима, па грађани на већини локација нису ни могли да предају захтјеве у пријеподневним часовима.

У надлежним институцијама јуче ујутро тврдили су да је све у реду и да нема никаквих промјена приликом предавања захтјева, али грађани у РС, а и већем дијелу ФБиХ, нису могли предати захтјеве јер није била позната цијена пасоша.

Зорица Руљ, портпарол Министарства цивилних послова БиХ, казала је да су у јутарњим часовима прослиједили инструкцију свим МУП-овима у БиХ, којом је прописано да је цијена пасоша 40 КМ.

"Цијена биометријског пасоша је 40 КМ и то је прописано правилником овог министарства. Инструкцијом је прецизирано да МУП-ови наплаћују ту цијену за све који ће добити биометријски пасош, дакле за оне који захтјев предају од 15. октобра, али и оне који су предали раније, а њихова путна исправа још није персонализована. У овом другом случају наплаћује се додатних 10 КМ код подизања пасоша", каже Руљева.

У МУП-овима су јуче на већини локација враћали грађане са шалтера, а некима је чак речено да са захтјевима за пасоше дођу "за неколико седмица".

Према образложењима из МУП-ова, они нису знали како да наплаћују захтјеве за издавање пасоша јер правилник Министарства цивилних послова ступа на снагу осам дана након објаве у "Службеном гласнику БиХ".

Мирна Шоја, портпарол МУП-а РС, рекла је да је пријем захтјева за издавање биометријских пасоша почео јуче око 14 часова, јер раније то није било могуће због нејасноћа у прописима о цијени пасоша.

"Нико не може тумачити својевољно закон и правилнике Министарства цивилних послова БиХ. Ако није ступио на снагу нови правилник, онда је требало тумачење да ли је на снази стари јер та одлука није на службеницима МУП-а РС", истакла је Шоја.

Додала је да, према упутству Министарства цивилних послова, грађани приликом подношења захтјева за издавање биометријског пасоша плаћају 30 КМ, а да ће прије преузимања пасоша морати уплатити додатних 10 КМ на име цијене обрасца биометријског пасоша.

"То је све ријешено инструкцијом која је у јутарњим часовима послата свима. Биометријски пасош кошта 40 КМ и то је сасвим јасно прописано", казала је Зорица Руљ.

МУП Кантона Сарајево један је од ријетких гдје није било никаквих обустава код пријема захтјева, а наплаћивана је цијена од 30 КМ све док није стигла инструкција из Министарства цивилних послова, након чега је почела наплата од 40 КМ.

"Нисмо обустављали пријем захтјева јер се ништа не мијења у цијелом процесу, који је започет у јулу, када је кренула тестна фаза издавања биометријских пасоша. Нова је само цијена од 40 КМ и то од момента када је ресорно министарство послало упутство јер правилник још није ступио на снагу", казала је Нихада Чомор, портпарол МУП-а КС.

У Министарству цивилних послова БиХ потврдили су да су нове пасошке књижице, које се штампају у њемачкој штампарији, стигле у БиХ у договореном року који је за два и по мјесеца скраћен у односу на уговор.

"Испоручено је 25.600 књижица за биометријске пасоше, а до краја године биће испоручено 300.000 пасошких књижица", казала је Руљева.

Нови биометријски пасоши биће званично представљени у понедјељак у Бањалуци.

Велики успјех за БиХ

Синиша Мацан, директор Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (IDDEEA), казао је да цијели систем одлично функционише, те да не треба да забрињава проблем који је административне природе.

"Тумачење када правилник ступа на снагу је административни проблем који је лако отклоњен. Ниједан проблем техничке природе није се појавио и морамо сви бити задовољни што смо увођењем биометријских пасоша испунили један од најважнијих услова за либерализацију визног режима. Ово је велики успјех за БиХ", нагласио је Мацан.