Dnevni avaz: Eksperti Evropskog suda revizora, kritikovali su investicije Evropske komisije na zapadnom Balkanu, navodeći da projekti, poslije zaključenja sporazuma, u više slučajeva nisu ostvareni, ili su pogrešno realizovani.

U izvještaju tog suda, koji je vrhovno tijelo finansijske kontrole poslovanja evropskih institucija, sa sjedištem u Luksemburgu, je navedeno da je EK, na primjer, investirala tri miliona eura u granični prijelaz između BiH i Hrvatske da bi se olakšao robni saobraćaj i dalje ojačala bezbjednost granica.

Taj prijelaz je, međutim, kasnije od vlade ponovo ograničen, tako da robe kao što je gorivo više ne mogu biti carinjene.

Komisija to nije znala, naglasio je član Suda revizora Marten Engvirda prilikom prezentacije izvještaja u Briselu.

Engvirda je zatražio da ustanove EU bolje obrate pažnju na potrebe primalaca u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji. Kao primjer za nekoordinirane investicije on je naveo vozni park makedonske policije, koji obuhvata preko 40 raznih tipova vozila, zato što svaka zemlja donator daje vozila ili kamione iz sopstvene proizvodnje.

"To je onemogućilo isplativu akciju", naglasio je Engvirda.

Evropska komisija je zemljama zapadnog Balkana od 2001. do 2006. godini programom za rekonstrukciju, razvoj i stabilizaciju (CARDS) pomogla sa ukupno oko pet milijardi eura.