Дневни аваз: Експерти Европског суда ревизора, критиковали су инвестиције Европске комисије на западном Балкану, наводећи да пројекти, послије закључења споразума, у више случајева нису остварени, или су погрешно реализовани.

У извјештају тог суда, који је врховно тијело финансијске контроле пословања европских институција, са сједиштем у Луксембургу, је наведено да је ЕК, на примјер, инвестирала три милиона еура у гранични пријелаз између БиХ и Хрватске да би се олакшао робни саобраћај и даље ојачала безбједност граница.

Тај пријелаз је, међутим, касније од владе поново ограничен, тако да робе као што је гориво више не могу бити царињене.

Комисија то није знала, нагласио је члан Суда ревизора Мартен Енгвирда приликом презентације извјештаја у Бриселу.

Енгвирда је затражио да установе ЕУ боље обрате пажњу на потребе прималаца у Албанији, БиХ, Црној Гори, Македонији и Србији. Као примјер за некоординиране инвестиције он је навео возни парк македонске полиције, који обухвата преко 40 разних типова возила, зато што свака земља донатор даје возила или камионе из сопствене производње.

"То је онемогућило исплативу акцију", нагласио је Енгвирда.

Европска комисија је земљама западног Балкана од 2001. до 2006. години програмом за реконструкцију, развој и стабилизацију (CARDS) помогла са укупно око пет милијарди еура.