Nezavisne novine: Boško Tomić, v.d. direktora Zavoda za zapošljavanje RS, izjavio je da stanje, kada su u pitanju nezaposlenost i izgubljena radna mjesta, nije alarmantno u poređenju sa drugim zemljama.

"U zemljama Evropske unije i drugim zemljama, evidentiran je daleko veći broj nezaposlenih nego kod nas posljednjih godina, ali s obzirom da kod nas već odranije postoji veliki procenat nezaposlenih, svaki pozitivan potez na tom polju je dobar i koristan", kazao je Tomić.

Prema posljednjim podacima, na evidenciji Zavoda je bilo ukupno 141.064 nezaposlenih i taj procenat je veći za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.

NN: Koliko je osoba ove godine našlo posao?

TOMIĆ: Kada je u pitanju broj nezaposlenih koji su bili na evidenciji Zavodu za zapošljavanje, prošle godine je njih 23.000 našlo posao, a ove godine 17.743 osobe, što je za oko 5.000 manje.

Ni tržište RS ni Zavod ne mogu uticati na to i ja se nadam da će dodatni programi koje bi trebalo aktivirati, doprinijeti da se broj onih koji se nalaze na evidenciji Zavoda smanji i ublaži.

NN: Spomenuli ste programe koje bi trebalo aktivirati s ciljem ublažavanja broja nezaposlenih. Možete li reći nešto konkretnije?

TOMIĆ: Pod tim projektima mislim na mjere koje je Vlada RS preduzela kada su u pitanju radnici u tekstilnoj i kožarskoj industriji. Veliki broj firmi je bio zainteresovan zbog toga što je Vlada RS dala podsticaj na izvoz, plus to što je za svakog radnika na mjesečnom nivou Vlada RS izdvojila po 50 KM za plate. Zbog tih mjera ovi radnici nisu došli u Zavod i nisu ostali bez posla.

Mislim da u tom pravcu treba razmišljati, na koji način stimulisati druge prerađivačke industirije da radnici iz tih grana privrede ne dolaze na Zavod za zapošljavanje a posebno mislim na prerađivačke kapacitete koji su značajni u RS.

NN: Da li je u planu još takvih projekata?

TOMIĆ: Zavod posreduje da kadar koji se traži na tržištu obučavamo i zapošljavamo. Slične aktivnosti kao u tekstilnoj industriji su bile i u projektu zapošljavanja pripravnika, zatim demobolisanih boraca gdje je njih oko 2.500 našlo zaposlenje. Trenutno imamo projekat za povratnike koji je pri kraju i u toku kojeg bi oko 400 tih boraca trebalo naći posao, kao i projekat Roma koji finansiraju svjetski fondovi. To su mali pomaci, ali su vrijedni i sve to je u cilju stvaranja boljih uslova u privredi.

NN: Dokle se stiglo s projektom zapošljavanja pripravnika u RS?

TOMIĆ: U okviru tog projekta je planirano zapošljavanje 1.200 pripravnika. Projekat je počeo prije godinu dana i još nije završen i do kraja godine ćemo uraditi analizu da vidimo koliko pripravnika je ostalo u radnom odnosu. U prethodnim godinama je u radnom odnosu ostalo oko 80 odsto pripravnika i mi ćemo biti zadovoljni ako i ove godine dostignemo taj nivo. Vrlo je značajno to što će ti ljudi položiti pripravnički ispit i steći radno iskustvo čime će kasnije moći da konkurišu na drugim radnim mjestima ukoliko ne ostanu na tom radnom mjestu.

NN: Znači, još je rano govoriti o novom projektu zapošljavnja pripravnika s obzirom da prošlogodišnji još nije završen?

TOMIĆ: Da, rano je govoriti o novom projektu jer prošlogodišnji još traje, ali ćemo do kraja godine napraviti analizu da vidimo uspješnost i opravdanost projekta.

NN: Kolika je stopa nezaposlenih u RS u odnosu na FBiH i zemlje u okruženju?

TOMIĆ: Stopa nezaposlenosti koja se dobije na osnovu ukupnog broja nezaposlenih, zaposlenih i radne snage, kod nas iznosi negdje oko 35 odsto a stopa koju primjenjuje Svjetska banka se kreće od 18 do 20 odsto. Stopa nezaposlenosti koju mi fiktivno vodimo je oko 35 odsto i takva je od 2000. godine i tu nema većih oscilacija.

Zemlje EU imaju tu stopu od pet i 12 odsto, a zemlje u okruženju imaju sličnu stopu kao i kod nas.

NN: Kojih zanimanja ima najviše kada su u pitanju nezaposleni i da li ima nekih promjena u toj strukturi ove godine?

TOMIĆ: Kvalifikaciona struktura nezaposlenih lica na Zavodu je slična kao i prethodnih godina a najveći broj nezaposlenih, njih oko 52.000, su kvalifikovani radnici, zatim 40.000 je nekvalifikovanih, sa srednjom stručnom spremom je 35.000 i zadržava se prošlogodišnji nivo s malim oscilacijama.

NN: Kada se može očekivati izlazak iz krize i povećanje zaposlenosti u RS?

TOMIĆ: Kriza je nastala i u zemljama mnogo razvijenijim od naše. Treba da se okrenemo malim i srednjim preduzećima tako što ćemo ulagati u prerađivačke kapacitete. Tu prvenstveno mislim na proizvodnju hrane, pića i preradu drveta odnosno onoga za šta imamo resurse i ljudske kapacitete. Imamo takve preduslove da možemo da proizvodimo najbolju i najzdraviju hranu, i treba tome da se okrenemo.