Dnevni avaz: Bosanci i Hercegovci koji od četvrtka predaju zahtjev za izdavanje bh. putnog dokumenta, dobit će biometrijski pasoš, potvrđeno je "Dnevnom avazu" u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Prva tranša

Kako saznajemo, prva tranša od 25.000 biometrijskih knjižica već sutra će iz njemačke štamparije "Bundesdruckerei" biti dopremljena u BiH. U Ministarstvu nam je potvrđeno kako se pokušava osigurati da biometrijski pasoši budu izdati i bh. državljanima koji su već predali zahtjev za novi putni dokument, a oni još nisu obrađeni, odnosno izrađeni.

S početkom izdavanja biometrijskih pasoša naša zemlja ispunit će i ključni uvjet za ukidanje viznog režima. Preciznije, nakon što u BiH bude izdat određeni broj pasoša -najmanje 15.000, eksperti Evropske komisije (EK) doputovat će u BiH kako bi se na terenu uvjerili u funkcionalnost novog sistema izdavanja putnih dokumenata te njihovu sigurnost.

O tome će više detalja biti saopćeno na konferenciji za medije koju će Agencija za identifikacione dokumente (IDDEA) održati u ponedjeljak u Banjoj Luci.

S druge strane, naši sagovornici u Briselu ističu da će ovog puta "navala" na nove pasoše biti pozitivan moment, jer je u interesu BiH da u što kraćem roku bude izdat što veći broj pasoša i osigurana pozitivna ocjena briselskih eksperata. U Briselu ne skrivaju da je novi sistem izdavanja pasoša idealno zamišljen i da garantira punu sigurnost dokumenata.

Najjači argument

– No, sada trebate pokazati kako to na terenu funkcionira. S obzirom na to da se novi sistem primjenjuje od jula, ne očekujemo da bi moglo biti problema, jer od četvrtka je razlika samo u knjižicama na kojim se pasoši štampaju – kazali su naši sagovornici u Briselu, ocjenjujući da je novi sistem od jula "funkcionirao bez ozbiljnijih problema".

Ako, kako se opravdano očekuje, eksperti EK pozitivno ocijene sistem izdavanja biometrijskih pasoša u našoj zemlji, to će biti najjači argument za zahtijevanje podrške do sada najglasnijih protivnika ukidanja viza bh. građanima – Njemačke i Belgije.