Дневни аваз: Босанци и Херцеговци који од четвртка предају захтјев за издавање бх. путног документа, добит ће биометријски пасош, потврђено је "Дневном авазу" у Министарству цивилних послова БиХ.

Прва транша

Како сазнајемо, прва транша од 25.000 биометријских књижица већ сутра ће из њемачке штампарије "Bundesdruckerei" бити допремљена у БиХ. У Министарству нам је потврђено како се покушава осигурати да биометријски пасоши буду издати и бх. држављанима који су већ предали захтјев за нови путни документ, а они још нису обрађени, односно израђени. С почетком издавања биометријских пасоша наша земља испунит ће и кључни увјет за укидање визног режима.

Прецизније, након што у БиХ буде издат одређени број пасоша -најмање 15.000, експерти Европске комисије (ЕК) допутоват ће у БиХ како би се на терену увјерили у функционалност новог система издавања путних докумената те њихову сигурност.

О томе ће више детаља бити саопћено на конференцији за медије коју ће Агенција за идентификационе документе (IDDEA) одржати у понедјељак у Бањој Луци.

С друге стране, наши саговорници у Бриселу истичу да ће овог пута "навала" на нове пасоше бити позитиван момент, јер је у интересу БиХ да у што краћем року буде издат што већи број пасоша и осигурана позитивна оцјена бриселских експерата. У Бриселу не скривају да је нови систем издавања пасоша идеално замишљен и да гарантира пуну сигурност докумената.

Најјачи аргумент

– Но, сада требате показати како то на терену функционира. С обзиром на то да се нови систем примјењује од јула, не очекујемо да би могло бити проблема, јер од четвртка је разлика само у књижицама на којим се пасоши штампају – казали су наши саговорници у Бриселу, оцјењујући да је нови систем од јула "функционирао без озбиљнијих проблема".

Ако, како се оправдано очекује, експерти ЕК позитивно оцијене систем издавања биометријских пасоша у нашој земљи, то ће бити најјачи аргумент за захтијевање подршке до сада најгласнијих противника укидања виза бх. грађанима – Њемачке и Белгије.