BHRT: “Prema izvještaju organizacije Transparency International, BIH nije napravila nikakav napredak u uvođenju antikorupcijskih reformi i nema stvarne političke želje da to učini. BiH ima najveću stopu korupcije u regiji i to je ono što koči ekonomski rast. Sudovi su nedovoljno učinkoviti, i postoji mnogo korupcije na visokim pozicijama”, ocjenjuje D&B.

“Mandat visokog predstavnika UN-a trebao je isteći 2007. godine, međutim taj je mandat zasada produžen do novembra ove godine. Razlog produženja mandata je što BiH političari nisu uspjeli riješiti neke od ključnih problema kao što su puno usklađenje sa Dejtonskim sporazumom, riješenje statusa Brčko distrikta i državne imovine. Kancelarija visokog predstavnika će se zatvoriti po predviđanjima iduće godine, ali i tada BiH političari neće imati potpunu autonomiju, već će za međunarodna pitanja biti zadužen specijalni predstavnik Evropske Unije. On neće imati tako velika prava kao što je imao OHR, ali će imati uticaja na diplomatska, ekonomska i politička pitanja. Zatvaranje OHR-a biti će veliki korak za pridruživanje EU i NATO-u. Ipak, zbog trenutne situacije u državi, priključivanje EU može se očekivati tek za desetak godina”, navodi se u publikaciji D&B.

Uslovi poslovanja sa preduzećima iz BiH:

Minimalni uslovi: akreditiv

Preporučeni uslovi: potvrđeni akreditiv

Uslovi plaćanja: odgoda od 30-60 dana

Kašnjenja u plaćanju: 1-2 mjeseca nakon ugovorenog roka

Kašnjenja u plaćanju između domaće i strane banke: 1-2 mjeseca
 
Prema podacima iz D&B-a, u najlošijem scenariju novac za izdanu robu inostrano preduzeće koje posluje sa preduzećem iz BiH može očekivati čak šest mjeseci nakon njezinog izdavanja. (60 dana odgode + 2 mjeseca kašnjenja + 2 mjeseca kašnjenja banke da prenese novac na račun njegove poslovne banke), tvrde analitičari D&B.

Rejting se promjenio u samo tri države – Danskoj, Senegalu i Gabonu. U regiji i dalje najviši rejting ima Slovenija (DB2c), a slijedi ju Hrvatska (DB3d), Albanija (DB4a), Makedonija (DB4b), Srbija (DB5a).

D&B-jev rejting zemlje ukazuje na rizik sklapanja posla u određenoj zemlji. On daje informaciju o potencijalnom kašnjenju u plaćanju izvoznog posla ili pak o isplativosti određene investicije. Pokazatelji koje D&B uzima u rejting zemlje su: politički rizik, poslovni rizik, makroekonomski rizik te vanjski rizik. Skala rejtinga je podijeljena od DB1 što se smatra najmanjim rizikom do DB7 što se smatra najvišim rizikom. Svaki razred podijeljen je na 4 kvartila – a, b, c i d. Rejting DB5c koji ima BIH ukazuje na visoku rizičnost poslovanja.