Nezavisne novine: Većina sarajevskih općina ove godine odustala je od kapitalnih projekata, posebno kada je u pitanju građenje zbog slabog prikupljanja prihoda.

Stoga su na posljednjim sjednicama općinskih vijeća budžeti novim rebalansima umanjeni od osam do 35 posto.

Općina Stari grad umanjila je budžet za 8,3 posto i on sad iznosi malo više od 18 miliona KM.

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari grad, kaže da su tri kapitalna projekta prolongirali za narednu godinu. Riječ je o sanaciji Mjedeničkog potoka, vodovoda i kanalizacije na Špicastoj stijeni, na Sedreniku, te izgradnju osnovne škole na Sedreniku.

"Za realizaciju ova tri projekta potrebno nam je oko 1,3 miliona KM i vjerujem kako ćemo to naredne godine moći uraditi našim sredstvima", rekao je Hadžibajrić.

Podjseća da je i popločavanje Baščaršije, za koje je potrebno izdvojiti 1,2 miliona KM, do daljnjeg prolongirano.

"Ova općina realizirala je 85 posto projekata, a 15 posto onih koji nisu realizirani spada u kapitalne projekte u kojima je trebao učestvovati i drugi nivo vlasti", kazao je Hadžibajrić.

Od izgradnje saobraćajnice Iza Gaja, kako je dodao, nisu odustali pošto je milion KM za realizaciju ovog projekta općina obezbijedila kreditnim sredstvima.

U ovoj općini kažu da su ostali uskraćeni za sredstva koja im je obećalo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, jer je Stari grad specifična općina, turističko središte grada. Kanton Sarajevo trebao je izdvojiti oko 1,6, ali su dobili samo 131.000 KM.

Situacija nije bolja ni u susjednoj općini Centar. Općinski budžet za ovu godinu, usvojen u martu, bio je planiran u iznosu od 49 miliona KM, a rebalansom sredstva su smanjena za 36 posto ili 9,6 miliona i iznose 39 miliona KM.

Načelnik općine Centar Dževad Bećirević kaže da situacija jeste teška i da novca nema, ali da nijedan kapitalni projekat neće doći u pitanje.

"Nismo ništa odgodili, samo smo prolongirali. Većina kapitalnih projekata, koje je općina Centar planirala za ovu godinu, samo je pomjerena za početak naredne godine. Finansije jesu problem, ali nisu jedini. Evo vam primjera, kapitalni projekat izgradnje mosta kod Akademije likovnih umjetnosti, vrijedan 2,3 miliona KM prolongiran je zbog sudskog procesa, jer su se neki izvođači radova žalili sudu. To traje već šest mjeseci, pošto su sudovi spori", rekao je Bećirević.

Ističe da je općina 10 miliona KM u minusu zbog toga što nema građenja.

Izostali su planirani prihodi od naknada za građevinsko zemljište, jer je zbog recesije u pitanje došla realizacija nekoliko velikih investicionih projekata, kao što su nastavak gradnje na Marindvoru, Šipu, Skenderiji.

Nedžad Koldžo, načelnik općine Novo Sarajevo, kazao je kako su i u ovoj općini rebalansom budžeta sredstva znatno umanjena, te da budžet iznosi 32,7 miliona KM.

"Umanjili smo budžet za oko četiri miliona KM. Morali smo to uraditi jer su sredstva od prihoda bila nedostajuća zbog trenutne krize. Zbog toga nismo planirali nijedan novi projekat, ali nismo ni odustali od projekata koje smo predvidjeli u ovoj godini. Prolongirat ćemo ih jer vjerujemo da će naredna godina biti bolja", kaže Koldžo.

Ističe da jedan broj projekata kasni zbog toga što grad Sarajevo kasni sa dostavljanjem planske dokumentacije: Kao primjer navodi projekat Park-šume "Hum" za koji je projektna dokumentacija trebala biti završena u februaru ove godine.

U Novom gradu, prema riječima Damira Hadžića, načelnika ove općine, nema problema sa realizacijom kapitalnih projekata.

Ističe da nijedan ne kasni i da će sve biti urađeno u utvrđenim rokovima.

"Načelnici drugih općina iznose mnogo ljepše slike glede budžeta nego što one zaista jesu, jer rebalansom budžeta u općinama nekima su sredstva skresana i za 20 posto. Općini Novi grad budžet će biti umanjen za tačno onoliko novca koliko nam je uzeo Kanton Sarajevo, a to je dva miliona", rekao je Hadžić.