Независне новине: Већина сарајевских опћина ове године одустала је од капиталних пројеката, посебно када је у питању грађење због слабог прикупљања прихода.

Стога су на посљедњим сједницама опћинских вијећа буџети новим ребалансима умањени од осам до 35 посто.

Опћина Стари град умањила је буџет за 8,3 посто и он сад износи мало више од 18 милиона КМ.

Ибрахим Хаџибајрић, начелник опћине Стари град, каже да су три капитална пројекта пролонгирали за наредну годину. Ријеч је о санацији Мједеничког потока, водовода и канализације на Шпицастој стијени, на Седренику, те изградњу основне школе на Седренику.

"За реализацију ова три пројекта потребно нам је око 1,3 милиона КМ и вјерујем како ћемо то наредне године моћи урадити нашим средствима", рекао је Хаџибајрић.

Подјсећа да је и поплочавање Башчаршије, за које је потребно издвојити 1,2 милиона КМ, до даљњег пролонгирано.

"Ова опћина реализирала је 85 посто пројеката, а 15 посто оних који нису реализирани спада у капиталне пројекте у којима је требао учествовати и други ниво власти", казао је Хаџибајрић.

Од изградње саобраћајнице Иза Гаја, како је додао, нису одустали пошто је милион КМ за реализацију овог пројекта опћина обезбиједила кредитним средствима.

У овој опћини кажу да су остали ускраћени за средства која им је обећало Министарство просторног уређења и заштите околиша КС, јер је Стари град специфична опћина, туристичко средиште града. Кантон Сарајево требао је издвојити око 1,6, али су добили само 131.000 КМ.

Ситуација није боља ни у сусједној опћини Центар. Опћински буџет за ову годину, усвојен у марту, био је планиран у износу од 49 милиона КМ, а ребалансом средства су смањена за 36 посто или 9,6 милиона и износе 39 милиона КМ.

Начелник опћине Центар Џевад Бећиревић каже да ситуација јесте тешка и да новца нема, али да ниједан капитални пројекат неће доћи у питање.

"Нисмо ништа одгодили, само смо пролонгирали. Већина капиталних пројеката, које је опћина Центар планирала за ову годину, само је помјерена за почетак наредне године. Финансије јесу проблем, али нису једини. Ево вам примјера, капитални пројекат изградње моста код Академије ликовних умјетности, вриједан 2,3 милиона КМ пролонгиран је због судског процеса, јер су се неки извођачи радова жалили суду. То траје већ шест мјесеци, пошто су судови спори", рекао је Бећиревић.

Истиче да је опћина 10 милиона КМ у минусу због тога што нема грађења.

Изостали су планирани приходи од накнада за грађевинско земљиште, јер је због рецесије у питање дошла реализација неколико великих инвестиционих пројеката, као што су наставак градње на Мариндвору, Шипу, Скендерији.

Неџад Колџо, начелник опћине Ново Сарајево, казао је како су и у овој опћини ребалансом буџета средства знатно умањена, те да буџет износи 32,7 милиона КМ.

"Умањили смо буџет за око четири милиона КМ. Морали смо то урадити јер су средства од прихода била недостајућа због тренутне кризе. Због тога нисмо планирали ниједан нови пројекат, али нисмо ни одустали од пројеката које смо предвидјели у овој години. Пролонгират ћемо их јер вјерујемо да ће наредна година бити боља", каже Колџо.

Истиче да један број пројеката касни због тога што град Сарајево касни са достављањем планске документације: Као примјер наводи пројекат Парк-шуме "Хум" за који је пројектна документација требала бити завршена у фебруару ове године.

У Новом граду, према ријечима Дамира Хаџића, начелника ове опћине, нема проблема са реализацијом капиталних пројеката. Истиче да ниједан не касни и да ће све бити урађено у утврђеним роковима.

"Начелници других опћина износе много љепше слике гледе буџета него што оне заиста јесу, јер ребалансом буџета у опћинама некима су средства скресана и за 20 посто. Опћини Нови град буџет ће бити умањен за тачно онолико новца колико нам је узео Кантон Сарајево, а то је два милиона", рекао је Хаџић.