Donošenjem uredbe o programu zbrinjavanja viška državnih službenika, čija je izrada u toku, neće doći do otpuštanja velikog broja radnika zaposlenih u organima državne uprave u Srpskoj.

Rekao je to ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac i dodao da će se ovom uredbom utvrditi prava i obaveze onih koji budu proglašeni viškom.

– Zakonom je predviđeno da moramo imati ovakvu uredbu, ali za sada nemamo procjenu koliko ima viška radnika. Donošenje uredbe ne znači da se sprema veliko otpuštanje – istakao je Lipovac.

Srpska ima evropski prosjek

Administracija u BiH ukupno troši između 50 do 70 odsto budžetskih sredstava, posebno u Federaciji BiH, gdje postoje ministarstva i na kantonalnom i republičkom nivou. Republika Srpska, međutim, ima mnogo manje učešće javne potrošnje u ostvarenom BDP-u od svega 35 odsto, što je evropski prosjek. Od ukupnog broja zaposlenih u BiH, u javnoj upravi zaposleno je 11 odsto, odnosno oko 105.000 ljudi.  

Prema podacima Agencije za državnu upravu RS, u republičkim organima uprave, ne uključujući policiju, zaposleno je 4.726 radnika, a od tog broja 3.835 su državni službenici. Oni su zaposleni u 16 ministarstava, šest republičkih uprava i 26 republičkih upravnih organizacija.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Tomislav Vrhovac smatra da u upravi trenutno nema viška radnika, te da se može govoriti samo o reformi kadra.

– Poslije prvog ponuđenog materijala mnogo toga je, na našu intervenciju, izmijenjeno i dalje ćemo insistirati da se izbaci ono čime nismo zadovoljni. To se, prije svega, odnosi na to da svaki subjektivizam kod procjene kvaliteta bilo kog državnog službenika bude izbačen. Prva ponuđena verzija je bila katastrofalna, a ova sada je mnogo bolja, iako i njom nismo potpuno zadovoljni i tražićemo dodatne izmjene – istakao je Vrhovac.

Osim uredbe o kriterijumima za proglašenje viška zaposlenih u organima uprave Srpske, u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS ističu da je u toku i priprema pravilnika o zbrinjavanju viška državnih službenika u upravi RS.

– Kada bude sačinjen, pravilnik će u formi prijedloga biti proslijeđen Vladi RS. Istim podzakonskom aktom biće propisan način zbrinjavanja zaposlenih u republičkim organima uprave koji budu proglašeni viškom – kažu u Ministarstvu.

Direktor Agencije za državnu upravu RS Dragomir Kutlija kaže da je prerano govoriti o broju radnika u administraciji  koji će biti proglašeni viškom, kao i o tome kada bi moglo doći do otpuštanja i u kojim državnim organima.

– Zakon o državnim službenicima već je utvrdio prava onih koji budu proglašeni viškom, a to su dokup staža u skladu sa zakonom ili otpremnina u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom – rekao je Kutlija, piše Glas Srpske, a prenosi portal capital.ba