Dnevni avaz: Novi Pravilnik o registraciji vozila u BiH stupa na snagu 28. septembra. Predviđeno je nekoliko novina u odnosu na dosadašnju registraciju vozila. Kako je najavljeno, novi sistem imat će zaštitne elemente po evropskim standardima. Građani će se sresti i s novim potvrdama.  

Potvrda o vlasništvu vozila je dokument kojim se povećava sigurnost procesa registracije vozila i umanjuje se mogućnost zloupotreba i krađe vozila. Bit će izdata na rok od godinu. Promjena vlasništva nad vozilom neće biti moguća bez ovog dokumenta – objasnili su iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH i Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Tablice 20, potvrde po 5 KM

Vijeće ministara na sjednici od 14. septembra podržalo je predloženu cijenu dokumenata u procesu registracije vozila, koja iznosi 20 KM za registarske tablice. Po pet KM građani će izdvajati za svaku od tri potvrde – o vlasništvu vozila, o registriranju i za naljepnicu.

To, praktično, znači da neregistrirano vozilo neće moći biti prodato ili, bolje rečeno, prevedeno na drugog vlasnika.   

Potvrda o registraciji vozila je dokument koji se uvodi umjesto dosadašnje saobraćajne dozvole, ali će građani potvrdu dobiti tek nakon popunjavanja svih slobodnih polja u saobraćajnoj dozvoli. Ubuduće će sva vozila imati i naljepnice (stiker) koje će označavati rok važenja registracije. Stikeri će biti zalijepljeni na vjetrobranskim staklima.  

– Registarske oznake bit će izdavane samo jednom i praktično će "pratiti vozilo". Nove tablice uz brojeve i slova imat će i međunarodnu oznaku BiH. Neće biti masovne zamjene tablica, jer vozila u vlasništvu fizičkih i pravnih lica zadržavaju postojeće tablice dok je vozilo u njihovom vlasništvu – naglašavaju u zajedničkoj informaciji IDDEEA i Ministarstvo.   

Poslove registracije vozila, kao i do sada, obavljat će službe ministarstava unutrašnjih poslova. Tehnički pregledi motornih i priključnih vozila obavljat će se jednom godišnje, izuzev autobusa i vozila za obuku za koja će se provjera tehničke ispravnosti raditi svakih šest mjeseci.