Дневни аваз: Нови Правилник о регистрацији возила у БиХ ступа на снагу 28. септембра. Предвиђено је неколико новина у односу на досадашњу регистрацију возила. Како је најављено, нови систем имат ће заштитне елементе по европским стандардима. Грађани ће се срести и с новим потврдама.  

Потврда о власништву возила је документ којим се повећава сигурност процеса регистрације возила и умањује се могућност злоупотреба и крађе возила. Бит ће издата на рок од годину. Промјена власништва над возилом неће бити могућа без овог документа – објаснили су из Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ и Министарства комуникација и промета БиХ.

Таблице 20, потврде по 5 КМ

Вијеће министара на сједници од 14. септембра подржало је предложену цијену докумената у процесу регистрације возила, која износи 20 КМ за регистарске таблице. По пет КМ грађани ће издвајати за сваку од три потврде – о власништву возила, о регистрирању и за наљепницу.

То, практично, значи да нерегистрирано возило неће моћи бити продато или, боље речено, преведено на другог власника.   Потврда о регистрацији возила је документ који се уводи умјесто досадашње саобраћајне дозволе, али ће грађани потврду добити тек након попуњавања свих слободних поља у саобраћајној дозволи. Убудуће ће сва возила имати и наљепнице (стикер) које ће означавати рок важења регистрације. Стикери ће бити залијепљени на вјетробранским стаклима.  

– Регистарске ознаке бит ће издаване само једном и практично ће "пратити возило". Нове таблице уз бројеве и слова имат ће и међународну ознаку БиХ. Неће бити масовне замјене таблица, јер возила у власништву физичких и правних лица задржавају постојеће таблице док је возило у њиховом власништву – наглашавају у заједничкој информацији ИДДЕЕА и Министарство. 

Послове регистрације возила, као и до сада, обављат ће службе министарстава унутрашњих послова. Технички прегледи моторних и прикључних возила обављат ће се једном годишње, изузев аутобуса и возила за обуку за која ће се провјера техничке исправности радити сваких шест мјесеци.