Dnevni avaz: “Evropska komisija želi da Bosna i Hercegovina ispuni sve neophodne preduvjete kako bi bio ukinut vizni režim. Trenutno, vaša zemlja ne ispunjava dobro poznate uvjete i ne može se naći na listi zemalja s bezviznim režimom prema EU. Očekujemo od bh. vlasti da svoj dio posla urade što prije, kako bi evropske institucije mogle donijeti odluku kakvu priželjkuju i građani BiH i mi – kazao je na početku razgovora za "Dnevni avaz" aktuelni ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

On je za naš list iznio neke detalje razgovora koje su protekla dva dana vodili ministri vanjskih poslova država članica EU u Briselu. Lajčak kaže da su on i njegove kolege te zvaničnici evropskih institucija ocijenili da BiH ne zaostaje mnogo za susjedima u ispunjenju uvjeta za ukidanje viza.

Pomoć građanima

– Zabrinuti smo zbog situacije u BiH. Nema napretka u reformskom procesu, problemi su sve očitiji, a mi želimo da građani BiH znaju i osjete da im želimo pomoći i olakšati, da ih ne diskriminiramo i da insistiramo da državni organi BiH urade svoj dio posla – rekao je Lajčak.

– Naša iskrena želja je da vize što prije budu ukinute građanima BiH. Očekujemo da bh. vlasti urade ono što tražimo od njih – rekao je Lajčak.

Osvrćući se na budućnost Ureda visokog predstavnika (OHR), on je kazao da je EU odlučna da se u taj proces uđe tek nakon potpunog ispunjenja pet ciljeva i dva uvjeta.

– Nakon toga OHR može biti zamijenjen Uredom specijalnog predstavnika EU (EUSR) – naveo je Lajčak.

Ističe i da je razgovarano o promjenama Ustava BiH.

– Iako se taj proces ne veže uz neke druge procese, svima je jasno da je to pitanje svih pitanja.

Nismo govorili o rokovima, ali jesmo razmatrali koliko ambiciozno međunarodna zajednica treba ući u taj posao. Unutar EU o tome se vode razgovori s Amerikancima – prenio je Lajčak.

Upitan o tome razgovara li se već o rokovima u kojima bi se promjene Ustava BiH mogle desiti, Lajčak odgovara negativno.

– Nismo još u toj fazi. Iduće nedjelje svi smo u Njujorku i razgovarat ćemo s Amerikancima o ovome.

Svima je jasno da EU i SAD moraju zajedno raditi na ovom pitanju – navodi naš sagovornik. Dodaje i da su svi svjesni da ovog puta "međunarodna zajednica mora imati jasan i jedinstven stav".