Dnevni list: Predstavnici najviših studentskih organizacija zemalja jugoistočne Europe zalagaće se da u njihovim zemljama najkasnije do 2015. godine bude ukinuta diskriminacija po socijalnom podrijetlu, te da se svim studentima obezbijedi besplatno školovanje na javnim univerzitetima.

Borba za besplatno visoko obrazovanje predviđena je takozvanom "Banjalučkom deklaracijom o borbi za studentska prava 2010. – 2015. godina", koju je 30 predstavnika studentskih organizacija iz devet zemalja usaglasilo na konferenciji studenskih lidera jugoistočne Europe, održanoj u prethodna četiri dana u Banja Luci.

Predsjednik Unije studenata RS-a Milan Petković rekao je da je ova deklaracija prvi službeni dokument koji donese krovne studenske organizacije jugoistočne Europe, te da ona definira načine zagovaranja i legalne vidove borbe za sva prava studenata predviđena Bolonjskom deklaracijom.

"Bolonjska deklaracija predviđa ravnopravnost i pravo na školovanje za sve studente, a ukoliko naplaćujemo školarine mi ipak vršimo diskriminaciju po socijalnim podrijetlu", rekao je Petković.

On je dodao da će studenski lideri kod vlasti svojih zemalja inzistirati na socijalnom dijalogu, konkretno u RS-u tražiti kvartalne sastanke primjera s predstavnicima studenata, umirovljenika i sindikata. "Zalagat ćemo se da pri sveučilištima budu otvarani i tzv. katrijerni centri, gdje bi studenti stjecali dodatne vještine i obrazovali se iz nekih drugih oblasti", naglasio je Petković.