Дневни лист: Представници највиших студентских организација земаља југоисточне Еуропе залагаће се да у њиховим земљама најкасније до 2015. године буде укинута дискриминација по социјалном подријетлу, те да се свим студентима обезбиједи бесплатно школовање на јавним универзитетима.

Борба за бесплатно високо образовање предвиђена је такозваном "Бањалучком декларацијом о борби за студентска права 2010. – 2015. година", коју је 30 представника студентских организација из девет земаља усагласило на конференцији студенских лидера југоисточне Еуропе, одржаној у претходна четири дана у Бања Луци.

Предсједник Уније студената РС-а Милан Петковић рекао је да је ова декларација први службени документ који донесе кровне студенске организације југоисточне Еуропе, те да она дефинира начине заговарања и легалне видове борбе за сва права студената предвиђена Болоњском декларацијом.

"Болоњска декларација предвиђа равноправност и право на школовање за све студенте, а уколико наплаћујемо школарине ми ипак вршимо дискриминацију по социјалним подријетлу", рекао је Петковић.

Он је додао да ће студенски лидери код власти својих земаља инзистирати на социјалном дијалогу, конкретно у РС-у тражити кварталне састанке примјера с представницима студената, умировљеника и синдиката.

"Залагат ћемо се да при свеучилиштима буду отварани и тзв. катријерни центри, гдје би студенти стјецали додатне вјештине и образовали се из неких других области", нагласио је Петковић.